Hlavní obsah

Američané představili bojovou loď budoucnosti

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Americká zbrojní společnost General Dynamics dokončuje výrobu nové generace bojových lodí v pobřežních vodách. Prototyp fregaty Independence je druhým v pořadí v rámci programu LCS a námořnictvo USA už počítá i s jeho následovníky.

Foto: Profimedia.cz

Bojová loď budoucnosti LCS-2

Článek

Loď LCS-2 má být záštitou proti terorismu a pirátství v pobřežních oblastech. Je malá, snadno manipulovatelná a bude se moci pohybovat rychlostí okolo 96 kilometrů za hodinu.

Na její palubě bude kanón ráže 57 milimetrů schopný vypálit 220krát za minutu s dostřelem přes 14 kilometrů, dále čtyři kulomety ráže 12,7 milimetru a rakety Raytheon SeaRAM. Asi 112 metrů dlouhá loď pojme též dvojici vrtulníků SeaHawk.

Nové technologie umenšují potřebu početné posádky. Počítá se, že loď obslouží 40 lidí a dalších 35 bude určeno jen k bojových akcím.

Foto: Profimedia.cz

Další lodě jsou objednány

Na vývojovém programu LCS  (Littoral Combat Ship) se od roku 2005 podílejí firmy Lockheed Martin a General Dynamics. První prototyp USS Freedom představil prvně jmenovaný výrobce ještě téhož roku a loni ho dokončil.

Program LCS však mezitím nabral zpoždění a zvedly se i náklady. Původní cena 220 miliónů dolarů za loď by mohla vyšplhat až na půl miliardy, uvedl britský deník The Daily Telegraph. Americké námořnictvo přesto plánuje v příštích letech koupit 55 nových lodí, tři z nich ve fiskálním roce 2010, podotkla agentura Reuters.

General Dynamics, jež americké armádě dodává i letadla (jeho nejznámějším původním produktem jsou stíhačky F-16), rakety, obrněná vozidla, ponorky či informační systémy, navíc nedávno od ministerstva obrany získal další kontrakt na nový prototyp bojové lodě. Firma oznámila, že plavidlo dlouhé téměř 128 metrů vyrobí v Alabamě. Smlouvu na druhý prototyp nové lodě získala už v březnu také Lockheed Martin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám