Hlavní obsah

Na prasečí chřipku zemřel první Kanaďan

– Calgary • Aktualizováno

V Kanadě zemřel první člověk na prasečí chřipku. Kanada je tak po Mexiku a USA třetí zemí světa, kde někdo na virus A (H1N1) zemřel. Obětí je žena z provincie Alberta. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Daniel Aguilar, Reuters

Hygienik desinfikuje interiér metra před prasečí chřipkou. Ilustrační foto

Článek

Vedoucího lékařský pracovník provincie Alberta Andre Corriveau uvedl, že zemřelé ženě bylo kolem 30 let a zemřela 28. dubna na severu provincie.

Tento týden provedli lékaři test jejích ostatků, její příbuzný totiž onemocněl prasečí chřipkou, byť jen s mírnými příznaky. "Když přijela do nemocnice, měla symptomy několika chorob, takže tehdy si lékaři nemysleli, že jde o prasečí chřipku," řekl Corriveau.

Podle lékařů žena v Mexiku, kde se tato nemoc vyskytuje nejvíce, nebyla. Navíc trpěla i jinými chorobami a její organismus byl oslaben, což mohlo přispět k tomu, že nákazu nevydržela.

Ročně na obyčenou chřipku zemře kolem 4000 Kanaďanů.

V provincii Alberta je 42 případů nakažení prasečí chřipkou. Protože jejich příznaky jsou jen mírné, hospitalizaci si vyžádalo jen onemocnění u jedné dívky z Edmontonu.

Nejvíce obětí si nový virus prozatím vyžádal v Mexiku. Podle tamního ministerstva zdravotnictví na nemoc zemřelo již 45 lidí a přes 1300 jí bylo infikováno. Další dvě oběti si takzvaná prasečí chřipka vyžádala ve Spojených státech, kde je nyní celkem 1639 nemocných.

Infekce se rozšířila do dalších více než 20 zemí. Desítky případů hlásí několik evropských států. Většina osob se nakazila při cestě do Mexika.

Podle analýz je nový virus kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Onemocnění se projevuje jako běžná chřipka. Pacienta trápí kašel a vysoké horečky.

Čína umístila lidi s podezřením na nákazu do izolace

Komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová vyzavala země světa, aby osoby s podezřením na prasečí chřipku neumísťovaly do karantény, pokud se nepotvrdí, že nemoc skutečně mají. Své prohlášení uskuteční poté, co Čína uzavřela do izolace několik desítek lidí s podezřením na virus A(H1N1).

Úřady v Hongkongu mezitím karanténu, v níž bylo kolem 300 hostů jednoho hotelu, v pátek po týdnu zrušily a lidi propustily domů. Toto opatření bylo považováno za přehnané.

Výskyt prasečí chřipky ve světě
Zeměpotvrzených případůpočet obětí
Mexiko120444
USA8962
Kanada2141
Španělsko880
Británie340
Francie120
Německo110
Izrael70
Itálie60
Nový Zéland50
Brazílie40
Jižní Korea30
Nizozemsko30
Salvador20
Kolumbie10
Švýcarsko10
Rakousko10
Kostarika10
Dánsko10
Hongkong10
Irsko10
Guatemala10
Portugalsko10
Polsko10
Švédsko10
Celkem250047
Zdroj: Světová zdravotnická organizace (WHO)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám