Hlavní obsah

USA: vojákovi hrozí za vraždu Iráčanů trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý příslušník americké armády byl ve čtvrtek ve Spojených státech odsouzen za znásilnění a vraždu irácké dívky a za vyvraždění její rodiny v roce 2006 v obci Mahmúdíjá, 20 kilometrů na jih od Bagdádu. Za jeho činy mu nyní hrozí trest smrti.

Foto: Reuters

Americký voják na hlídce v Iráku. (Ilustrační foto)

Článek

Porota federálního soudu shledala čtyřiadvacetiletého Stevena Greena vinného ve všech 16 bodech obžaloby. V pondělí začne řízení, které rozhodne, zda bude vojín první třídy odsouzen k trestu smrti. Green byl před svým zatčením propuštěn z armády na základě "poruchy osobnosti", a souzen byl proto jako civilista.

U soudu svědčili Greenovi bývalí kolegové ze 101. výsadkové divize a detailně popsali jeho brutální počínání, kterého byli svědky. V případu bylo již odsouzeno několik dalších amerických vojáků k dlouholetým trestům. Green je posledním a hlavním z obviněných. Podle obžaloby předcházel masakru irácké rodiny nedaleko Bagdádu bujarý večírek, při kterém vojáci popíjeli whisky a hráli karty. K činu dal prý popud tehdy devatenáctiletý Green, který během zábavy prohlásil, že chce "jít do nějakého domu zabíjet Iráčany".

Když američtí vojáci přišli do domu obětí, několik z nich tam postupně znásilnilo čtrnáctiletou dívku. Green zatím odvedl otce a matku i pětiletou sestru Iráčanky do jiné místnosti, kde je postřílel. Pak se vrátil a podle výpovědí svých kolegů dívku také znásilnil a potom zastřelil.

Vojáci se pak pokusili těla obětí spálit. Poté se vrátili na své stanoviště, aby si opekli kuře. Z vražd byli nejprve obviněni iráčtí ozbrojenci, dokud jeden vojín z jednotky nepředložil jinou verzi.

Obhajoba připustila, že se Green masakru zúčastnil, tvrdila ale, že její klient byl vystaven velkému stresu válečné zóny a nedokázal rozeznat přátele od nepřátel. Obžaloba jej popsala jako muže se silnou náchylností k zabíjení Iráčanů. Kauza vyvolala pobouření v Iráku i ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám