Hlavní obsah

Požár v Kalifornii vyhnal z luxusních domů tisíce lidí včetně celebrit

Santa Barbara
Aktualizováno

Značné materiální škody si vyžádal silný požár, který sužuje americké letovisko Santa Barbara na pobřeží Pacifiku. Oběti na životech hlášeny nebyly, ale evakuováno bylo přes 13 000 lidí. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil v noci na čtvrtek v postižené oblasti stav nouze, což mu umožnilo uvolnit peníze z fondů na pomoc.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Hasič v Santa Barbaře hasí dům

Článek

Podle mluvčího úřadu místního šerifa byla zatím nařízena povinná evakuace  5530 domů, v nichž žije 13 575 lidí. Většina z nich měla hodnotu několika miliónů dolarů. Dvacet domů shořelo.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Hasič zasahuje v Santa Barbaře.

Epicentrum požárů je v oblasti Montecito, kde v přepychových vilách s výhledem na moře bydlí mnoho celebrit. Pozemek tu vlastní například moderátorská královna Oprah Winfreyová.

S velkým požárem, který zachvátil asi 200 hektarů porostů, bojuje přes 1000 hasičů. Živel už zničil asi stovku domů. Rozšiřování požáru napomáhají vysoké teploty, sucho a vítr vanoucí z pouště o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu.

Vzhledem kpanujícímu počasí potrvá několik dní, než se požád dostane pod kontrolu

Město Santa Barbara má s požáry hodně bohaté zkušenosti. Ten nynější se ale podle pamětníků přiblížil centru města jako žádný jiný v minulosti.

Před necelým půl rokem požár zničil v Santa Barbaře a blízkém Montecitu přes 200 domů. V roce 1990 zuřil ve stejné lokalitě požár, při němž zemřela jedna osoba a bylo zničeno asi 650 domů a rezidencí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám