Hlavní obsah

Homosexuálové se mohou brát v americkém státě Maine

– Washington

Zákonodárci v amerických státech Maine a New Hampshire ve středu schválili zákon, který umožňuje párům stejného pohlaví uzavírat sňatky. Guvernér Maine John Baldacci, který už zákon podepsal, se však obává, že místní občané mohou ještě zákon zvrátit.

Článek

Guverrnér New Hampshire John Lynch  ještě zákon nepodepsal. Dříve tvrdil, že podobný zákon není potřeba, že stačí registrované partnerství zaručující stejná práva jako mají sezdané dvojice. Totéž platí v New Jersey.

Guvernér Maine považuje normu za důležitou: "Věřím, že je to otázka spravedlnosti a stejné ochrany před zákonem, který registrované partnerství není rovnocenné občanskému sňatku."

Podobné zákony umožňující sňatky homosexuálů už mají v Nové Anglii, Vermontu, Connectitutu a Massachusetts. V oblasti zůstává Rhode Island jediným státem, který nepovoluje ani registrované partnerství.

Sňatek občanů téhož pohlaví ještě v USA umožňuje Iowa.

Kalifornie sice sňatky homosexuálů povolila, sňatek tam uzavřelo 18 000 párů téhož pohlaví, ale voliči v listopadu prosadili zákaz těchto sňatků. Nyní je v tomto státě povoleno registrované partnerství jako v dalších státech na západním pobřeží - ve Washingtonu a v Oregonu.

Státy USA povolující sňatky homosexuálů

Sňatek homosexuálů umožňuje

Vermont, Massachusetts, Maine a Connecticut

Registrované partnerství se stejnými právy jako mají sezdané páry

New Jersey, New Hampshire

Registrované partnerství

Kalifornie, Oregon, Washington

New York a hlavní město Washington registrované partnerství uzavírat neumožňují, ale uznávají je, bylo-li uzavřeno ve státech, které je povolují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám