Hlavní obsah

Pradávné tsunami by dnes spláchlo New York

Novinky, BBC, Vladimír Michna
New York

Obrovská vodní masa z Atlantického oceánu udeřila před 2300 lety na oblast, kde dnes leží New York. V současnosti by tsunami takových rozměrů měla pro americké velkoměsto devastující účinky.

Foto: Profimedia.cz

New York

Článek

Analýzy vzorků sedimentů z více než 20 oblastí New Yorku a New Jersey ukazují, že nějaká obrovská síla asi 300 let před naším letopočtem smetla severovýchodní pobřeží dnešního USA. Mohla to být velká bouře, ale přibývající množství důkazů ukazuje spíše na neobvykle velikou atlantickou vlnu tsunami, tvrdí vědci.

Steven Goodbred z Vanderbiltovy univerzity říká, že v oblasti New Yorku našel štěrk, mořské zkameněliny a další neobvyklé nánosy datované z období před 2300 lety.

Foto: Google Maps, Novinky

Scénář uváděný vědci prochází dalším výzkumem, který má ověřit známky radiokarbonu a vyloučit jako možnou příčinu zemětřesení, které mohlo zpřeházet geologické vrstvy. 

 Tsunami bylo ojedinělým, ale nikoli nemožným jevem
geolog Neal Driscol

Původ vlny tsunami se také stále zkoumá. Pravděpodobným zdrojem výzkumu je například sesuv v podmořském podloží v oblasti dotyku zemských desek. Jedna z výzkumných skupin ale tvrdí, že původcem obrovské vlny byl asteroid.

Vlna tehdejší velikosti by dnes zaplavila Wall Street a Long Island slanou vodou. "Tsunami bylo ojedinělým, ale nikoli nemožným jevem," řekl geolog z Scrippsova Institutu Oceánografie Neal Driscol, který není spojen s výzkumným týmem.

Tsunami zabíjelo již ve 30. letech 20. století

Velké pobřežní tsunami z roku 1929 zabilo na Newfoundlandu přes 20 lidí a zničilo mnoho transatlantických kabelů. Bylo způsobeno zemětřesením.

Podle Goodbreda by ona pradávná vlna byla až čtyři metry vysoká a jistě by přešla přes bariéry, velikosti devastujícího tsunami ze Sumatry z roku 2004 tato vlna ale nedosahovala.

Tsunami se sice může vyskytovat ve všech oceánech, nicméně v Tichém a Indickém oceánu jsou častější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám