Hlavní obsah

První pacient prasečí chřipky krutě žertuje s novináři

Novinky, CNN, Alex Švamberk, Wall Street Journal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Gloria

Lékařům se Mexiku podařilo najít prvního člověka, který se nakazil nově zmutovaným virem prasečí chřipky a infekci přežil. Je jím ani ne pětiletý Edgar Hernandez z městečka La Gloria ležící u mexického přístavu Veracruz, kde bylo zjištěno ohnisko nákazy 2. dubna. Chlapec se zotavil a nyní se baví návštěvami reportérů.

Foto: Profimedia.cz

Edgar Hernandez se svým mladším bratrem Jonathanem (vpravo).

Článek

Když za ním přišla skupina novinářů, tak demonstrativně kašlal a chrchlal. Na otázku, jak se cítí, řekl: „Špatně, moc špatně.“ Nakonec ho musela okřiknout matka: „Edgare, nech toho.“

Edgar už dostal od guvernéra státu Veracruz fotbalový míč a dres. Městečku pak guvernér zaplatil novou sanitku a slíbil polikliniku.

Mysteriózní případ

Edgar stojí v centru pozornosti lékařů. Laboratorní testy potvrdily, že Edgar byl jediným pacientem ve veracruzské nemocnici, který se nakazil prasečí chřipkou a je prvním, u něhož se nákaza objevila.

„V tomto případě existuje pacient, který je pozitivní na virus prasečí chřipky, jenž v dané době nebyl kromě tohoto případu ve světě rozšířen,“ uvedl mexický ministr zdravotnictví José Angel Cordova.

Chlapec stejně jako mnozí jiní obyvatelé Glorie onemocněl koncem března nebo začátkem dubna. Měl vysokou horečku a bolela ho hlava. Proto s ním matka Maria del Carmen Hernandezová šla k lékaři, který mu předepsal prášky. Chlapec se rychle zotavil.

V té době si všichni mysleli, že jde o běžnou epidemii chřipky, kterou se nakazilo 450 osob. Přesto lékaři odebrali několik vzorků a nechali je poslat do hlavního města Mexika. Když se v zemi potvrdil výskyt prasečí chřipky v dalších oblastech, tak všech 35 vzorků z Glorie nechali poslat do Centra pro kontrolu a prevencí v Atlantě. Všechny byly negativní - kromě jednoho jediného - Edgarova.

Lékaři doufají, že Edagarův případ jim pomůže pochopit počátky současné epidemie. Otázek je však více. Jak to, že chřipku mělo tolik vesničanů, ale jen Edgar byl pozitivní na virus prasečí chřipky. Zvláštní také je, že se nenakazil ani nikdo jiný z Edgarovy rodiny, byť spal ve stejné posteli se svým tříletým bratrem a rodiči.

Dům Hernandezových FOTO: ČTK/AP

Lékař Orlando Oscanga také tápe. „Nevíme, jak onemocněl. Možná to byla nějaký druh genetické nehody.“

Lidé podezřívají vepřín

Jeho matka je přesvědčena, že nákaza se rozšířila z nedaleké velké prasečí firmy, které patří americké firmě Smithfield Food a mexické společnosti Agroindustrias Unidas de Mexico. Testy to ale nepotvrdily. Ředitel firmy Smithfield Larry Pope, tvrdí: „Tato varianta nemoci se nikdy neobjevila mezi našimi vepři v žádné zemi, kde společnost působí. Víme, že žádné prase neonemocnělo, neonemocněl ani žádný člověk na našich farmách". Na závěr dodal: „Toto není záležitost prasat, to se šíří od člověka k člověku.“

Místní obyvatelé si myslím, že epidemie propukla, když kejda znečistila vodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám