Hlavní obsah

Prasečí chřipka zabila už přes 100 lidí

Novinky, Tomáš Reiner
Mexiko
Aktualizováno

Počet obětí nového typu prasečí chřipky v Mexiku stoupá. Podle ministerstva zdravotnictví na ni pravděpodobně zemřeli už 103 lidé a přes půl druhého tisíce se nakazilo. Případy nakažení mezitím ohlásily i další země, a to nejen americké. Světová zdravotnická organizace WHO varovala, že by virus mohl zmutovat, země po celém světě zavedly první preventivní opatření.

Článek

V Mexiku zatím testy spolehlivě potvrdily úmrtí na nový typ chřipky u dvacítky lidí, nakažených ale je 1614. Dalších dvacet nakažených hlásí ze Spojených států a chřipku zaznamenali i v Kanadě. Podezření na její výskyt mají také Francouzi, Španělé, Izraelci, Brazilci a Novozélanďané. Většina lidí mimo Mexiko onemocněla jen lehce a zcela se zotavila.

BEZ KOMENTÁŘE: Školy v New Yorku se kvůli prasečí chřipce desinfikujíVideo: ČTK

OSN varovala před možnou pandemií, ale zároveň dodala, že dnešní svět je lépe připraven na vypořádání se s hrozbou. WHO však upozornila, že by virus, na který není vakcína, mohl dál zmutovat.

Virus H1N1 je ten, který vyvolává sezónní chřipkové epidemie mezi lidmi. Nový typ je ale genetickou mutací lidské, prasečí a ptačí chřipky. Odborníci zatím nevědí, jak moc je rozšířený. V Mexiku zatím zabíjel spíše dospělé nižšího věku a nikoliv více náchylné děti či starší lidi.

Chřipka prasat
Je respiračním onemocněním popsaným u prasat.
Dosud byla zaznamenána jen u lidí, kteří přišli s vepři do styku.
Nový typ H1N1 je genetickou mutací prasečí, ptačí a lidské chřipky.

Ekonomické dopady

Svět začal přijímat první opatření. Čína ohlásila zákaz dovozu vepřového masa z Mexika a Spojených států, to samé už oznámilo Rusko. Další asijské či latinskoamerické země zavedly přísnější bezpečnostní opatření na letištích.

Všichni lidé, kteří vyhledali ve své vlasti v Evropě, Asii či na Zélandu lékařskou pomoc, se nedávno vrátili z Mexika.

Nejtěžší dopady má chřipka přirozeně na Mexiko. Hlavní město, které je jedním z center výskytu, se vyprázdnilo. Nadále zůstávají uzavřeny školy a univerzity, ale i mnohé bary a restaurace. Lidé jsou opatrní, v neděli kněží podávali hostie raději do rukou věřících.

Velké chřipkové pandemie:

1918 - Pandemie Španělské chřipky (typ H1N1). Byla nejtragičtější v novodobých dějinách. Infikovalo se až 40 procent světové populace a zemřelo na ni přes 50 miliónů lidí.

1957 - Asijská chřipka. Zabila dva milióny lidí. Způsobil ji virus H2N2, který zmutoval s virem popsaným u kachen.

1968 - Hongkongská chřipka (typ H3N2). Zemřel na ni až milión lidí.

Chřipka si v nelehkých ekonomických časech vybere další daň. Světová banka už Mexiku poskytla přes 200 miliónů dolarů, aby mohlo účinně s virem bojovat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám