Hlavní obsah

V Americe se lidé nakazili novou prasečí chřipkou, v Mexico City 57 mrtvých

Novinky, Tomáš Reiner
Mexico City/Washington

V Mexiku v poslední době zaznamenali na 800 případů nákazy chřipkou prasat, a to zejména v jižních a středních oblastech země. Podle Světové zdravotnické organizace na ni jenom v hlavním městě Mexico City mohlo zemřít 57 lidí. Panují obavy z jejího rozšíření, v sousedních Spojených státech zaznamenali sedm případů lidské nákazy dosud neznámého druhu influenzy.

Článek

Pět případů nákazy ohlásila počátkem týdne Kalifornie a další dva Texas. Pozoruhodné je, že žádný z pacientů nebyl v přímém kontaktu s prasaty. Nakažení trpí respiračními potížemi, jejich stav je údajně dobrý.

Mezi nakaženými v Kalifornii jsou i dvě děti. Také u nich byl zjištěn virus H1N1 typu A dosud nepopsaného genetického uspořádání, které vzniklo kombinací virů lidské, prasečí a ptačí chřipky. Nákaza po pozření vepřového masa prý nehrozí.

Chřipka prasat je akutní, vysoce infekční virové onemocnění respiračního traktu prasat. Lidi postihuje výjimečně, dosud to byli ti, kteří přišli s prasaty do kontaktu, i když podle amerických úřadů už byly zaznamenány případy nákazy z člověka na člověka. Symptomy jsou vedle dýchacích potíží i horečka, letargie, nechutenství, kašel, bolesti v krku, zvracení a průjmy.

Ačkoliv je hrozba pandemie vzdálená, z obavy před možným opakováním scénáře španělské či asijské chřipky z minulého století se mají na pozoru už i úřady v Kanadě, která nabádá své občany k opatrnosti při cestách do Mexika.

Reklama

Výběr článků

Načítám