Hlavní obsah

Jižní Karolínu postihly nejhorší požáry za třicet let

– Myrtle Beach
Novinky,

Pobřežní oblasti Jižní Karolíny ve čtvrtek zdevastovaly nejhorší požáry za posledních třicet let. Červený kohout spálil v oblasti města North Myrtle Beach asi 70 domů. Více než 3500 lidí muselo být evakuováno, píše list New York Times.

Článek

"V okrese Horry, kde leží Myrtle Beach, byl vyhlášen stav nouze," uvedl guvernér Mark Sanford.

"V okrese Horry, kde leží Myrtle Beach, byl vyhlášen stav nouze," uvedl guvernér Mark Sanford.

Požár propukl ve středu v poledne a rychle se šířil. Přeskočil dálnici a vítr o rychlosti 40 km/h ho hnal k obydleným čtvrtím North Myrtle Beach. Ve městě byly evakuovány a uzavřeny školy i úřady a firmy.

Plameny zpustošily i rezervaci, kde žijí orli bělohlaví a datlové. Také zde rostlo mnoho vzácných druhů rostlin.

Požár, který se prudce rozšířil v noci na čtvrtek, protože v oblasti panuje sucho, se podařilo zvládnout až během čtvrtka. Buldozery vytvářely zátarasy, které bránily šíření ohně, a přímo do plamenu shazovaly vodu vrtulníky blackhawk.

Oheň nikoho nezranil, ale způsobil značné škody v oblasti žijící z turistického ruchu.

Mluvčí hasičů z okresu Horry Todd Cartner sdělil, že požár byl nejhorší od roku 1976. Spálil 121 čtverečních kilometrů porostů i obydlených oblastí. „Byl to velmi nebezpečný požár s velkým potenciálem,“ uvedl mluvčí jihokarolínské lesní komise Russell Hubricht. Podle něj všechny požáry ve státě zničí ročně 35 domů. Nyní jich bylo zničeno 70 za 24 hodin a dalších sto jich bylo poškozeno. Oheň dostali hasiči pod kontrolu, ale ještě v pátek nad ránem nebyl požár zcela uhašen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám