Hlavní obsah

Matka mladého piráta žádá Obamu o milost

New York
Aktualizováno

Somálský mladík Abdul Walí Musí, který jako jediný přežil zásah amerického komanda proti únoscům kapitána americké lodě Richarda Phillipse (53), stanul před federálním soudem v New Yorku. Soudce rozhodl, že mladík bude souzen jako dospělý. Jeho matka žádá prezidenta Baracka Obamu o milost.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Vyšetřovatelé vedou Abdula Musího.

Článek

Federální žalobce v pondělí vznesl obvinění podle dvou málo známých zákonů týkajících se pirátství a únosu rukojmí. Somálec se stal prvním obviněným z pirátství po více než století. Musí se usmíval do kamer, když ho k soudu přiváděli federální agenti v poutech. Měl zavázanou levou ruku po zranění, které utrpěl při přestřelce.

Matka mladého námořního lupiče se obrátila na prezidenta Obamu s prosbou, aby jejího syna propustil. V telefonátu televizi CNN uvedla, že „ho k pirátství zlákali gangsteři s penězi“.

Věk a skutečné jméno Somálce podle amerických médií zůstávají nejasné. Podle matky mu je jen 16  a jmenuje se Abdí Valí Musí, jeho otec tvrdil, že je ještě o rok mladší. Zdroj z okruhu vyšetřovatelů, který si přál zůstat v anonymitě, však sdělil, že mladíkovi je nejméně 18 let. „To znamená, že prokuratura nemusela podniknout dodatečné kroky, aby ho v Americe postavila před soud,“ upozornil ještě před rozhodnutím soudce.

Mladíka vzali na palubu lodě amerického námořnictva krátce poté, co odstřelovači ze speciálních jednotek na torpédoborci USS Bainbridge zabili další tři piráty, kteří drželi v zajetí kapitána Phillipse. [celá zpráva]

Somálští piráti v úterý propustili filipínský tanker MT Stolt Strenght se 23člennou posádkou, který zadržovali od loňského listopadu. Příbuzní námořníků potvrdili, že únosci nejprve požadovali pět miliónů dolarů (104,5 mil. korun), minulý týden však sumu snížili na 2,2 mil. dolarů (46 mil. korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám