Hlavní obsah

Únosce držel rukojmí v letadle na Jamajce, po několika hodinách se vzdal

Montego Bay
Aktualizováno

Na letišti ve městě Montego Bay na Jamajce v pondělí skončila krize kolem letadla, které obsadil únosce. Nakonec propustil i šestičlennou posádku a vzdal se. Původně zajal všech 169 cestujících charterového letu z kanadského Halifaxu, většinu jich propustil, a držel už jen dva pasažéry. Nakonec i ty pustil na svobodu. Duševně nemocný únosce ozbrojený pistolí chtěl na Kubu.

Článek

Posádku stroje zadržoval několik hodin, než se definitivně vzdal. 

O přepadu informovala mluvčí letiště Elizabeth Scottonová. Jedna z cestujících Brenda Grenierová zavolala svému manželovi přímo z paluby letadla do Nového Skotska, že neznámý muž vnikl do letounu a vzal rukojmí. Stroj společnosti CanJet měl přiletěl z Kanady ve 22:30 místního času (4:30 SELČ) a lidé právě vystupovali, když se přihnal únosce. 

Muž pronikl na palubu letadla, přestože bezpečnostní opatření na letišti Sangster v Montego Bay jsou na standardní úrovni mezinárodních letišť. Použil několika falešných identit a průkazů.Podle jamajského ministra informací je muž duševně nemocný. Podle cestujících se při únosu viditelně třásl.

Ještě před tím, než muž pasažéry propustil, okradl je, uvedla BBC. Od cestujících požadoval hotovost. Podle britské televize SkyNews byl slyšet také jeden výstřel, u vstupu do letadla jej vypálil únosce, ale nikoho nezasáhl. 

Únosce posléze uvedl, že chce do, aby letadlo pokračovalo do kubánské Santa Clary.

Boieng 737 společnosti CanJet

FOTO: Tomasz Kozakowski, planes.cz

Únosce, kterému je něco přes dvacet let, poslední dva cestující propustil poté, co s ním hovořil jeho otec, uvedl jamajský ministr informací Daryl Vaz. Mluvil s ním i premiér.

Pak zadržoval šestičlennou posádku. Dva její členové se zamkli v kokpitu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám