Hlavní obsah

Vězeň z Guantánama místo rodině zavolal Al-Džazíře, popsal surové bití

Novinky, Tomáš Reiner
Dauhá

Katarská televize Al-Džazíra oznámila, že obdržela telefonát od Mohammeda al-Gharaního, který je zadržován v americké věznici Guantánamo na Kubě. Jednadvacetiletý muž původem z Čadu podle stanice popsal bití ze strany strážců.

Článek

Mladík prý tvrdil, že byl surově zbit za to, že nechtěl opustit celu. Dozorci na něj údajně nasadili i slzný plyn. Televize neuvedla, jak se jí vůbec první interview s vězněm na Guantánamu podařil.

Podle mluvčího věznice Brooka DeWalta však zřejmě al-Gharani využil práva zavolat své rodině, ale namísto vytočil číslo redakce. Dodal rovněž, že nejsou důkazy, které by vězňova nařčení podložily.

Al-Gharani řekl, že odmítal celu opustit na protest proti zákazu vidět se s dalšími vězni a dostávat "běžné jídlo“. Neuvedl, kdy se událost stala, zasadil ji ale rámcově do doby po zvolení Baracka Obamy prezidentem, tudíž do posledních pěti měsíců.

Mladík pobývá v části věznice s uvolněným režimem. V lednu totiž soudce rozhodl, že není členem Al-Kajdy a bývalým spolupracovníkem hnutí Tálibán v Afghánistánu a má být propuštěn.

Al-Gharaniho zatkli v mešitě v Pákistánu místní policisté a v následujícím roce ho předali Američanům. Al-Gharani byl jedním z prvních vězňů na Guantánamu a také jedním z nejmladších.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Ve věznici zůstává asi 240 zadržovaných. Prezident Obama v lednu nařídil zařízení do roka uzavřít. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám