Hlavní obsah

Zdravotníci pracující pro CIA se podíleli na mučení vězňů na Guantánamu

Novinky, aš, Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zdravotníci, kteří pracovali v kontroverzním vězení na americké základně Guantánamo, „hrubě porušili lékařskou etiku,“ uvádí zpráva Mezinárodního výboru Červeného kříže. Z tajného materiálu uniklo, že dohlíželi na to, aby mučení neumřeli, a někdy také radili, jak ve výslechu pokračovat.

Článek

"Postup při výsleších odporuje mezinárodnímu právu," uvádí MVČK. "Účast zdravotníků při takovém způsobu výslechu, ať už přímo, nebo nepřímo, je velkým porušením lékařské etiky a v některých případech je spoluúčastí na mučení nebo na krutém nelidském a ponižujícím jednání," hodnotí zpráva jednání těchto zdravotníků.

Čtyřicetistránková zpráva z roku 2007 byla sestavena na základě výpovědí 14 vězňů, kteří byli na Guantánamo posláni v roce 2006. Popisuje, jak zdravotnický personál při výsleších monitoroval životní projevy vyslýchaných, aby byla použitá technika mučení včas přerušena.

Zdravotníci dohlíželi, ale vyslýchaní neumřeli

Dohlíželi takto zejména na sporný waterboarding, kdy je vyslýchaný položen hlavou dolů a na látku na obličeji, kterou má přes nos a ústa, se mu lije voda, takže má pocit, že se topí. Hlídali, aby se vyslýchaný náhodou neutopil skutečně. 

O přítomnosti zdravotníků informoval mimo jiné jeden ze strůjců atentátů na New York a Washington, při nichž bylo použito unesených letadel. Chálid Šejk Mohammed uvedl, že waterboarding, jemuž se také podrobil, „byl přerušen na základě zásahu zdravotníka, který byl v místnosti přítomen vždy, když se procedura dělala.“

V jiném jeho vyjádření stojí, že šlo o to dostat vyslýchaného až na hranici smrti.

Doplnil, že tato metoda nebyla vždy účinná, protože několikrát poskytl vyšetřovatelům mylnou informaci, aby mučení zastavil.

Metody mučení

Zdravotníci byli přítomni i tehdy, když byli vězni nuceni dlouhodobě setrvávat v nepříjemných postojích. Zadržovaní byli „monitorováni zdravotníky, kteří v některých případech doporučili, aby se s touto výslechovou metodou přestalo, jindy zase doporučili, aby se v ní pokračovalo, ale s určitými úpravami", píše se ve zprávě.

Ve zprávě se uvádí, že "prvotním cílem zdravotníků bylo sloužit procesu vyšetřování, nikoliv pacientovi". Vězněný Encep Nuraman zvaný Hambali uvedl, že zdravotník byl přítomen při tom, kdy musel dlouho stát v nepříjemné pozici. "Řekl mi: 'Sleduji vaše tělo jen proto, že vás potřebujeme k získání informací,'“ uvedl Nuraman.

Jednonohý Válid bin Ataš zase uvedl, že musel několik dní stát s rukama spoutanýma nad hlavou a vytaženýma vzhůru. Zmiňuje i různé druhy bití a nebo případy, kdy lidé byli nuceni močit a kálet pod sebe a několik dní zůstat ve svých exkrementech

Zpráva týkající se 14 prominentních vězňů z Guantánama vznikla krátce poté, co bývalý americký prezident George Bush prohlásil, že Spojené státy vězně v tajných věznicích CIA nemučily a nemučí.

Zpráva týkající se 14 prominentních vězňů z Guantánama vznikla krátce poté, co bývalý americký prezident George Bush prohlásil, že Spojené státy vězně v tajných věznicích CIA nemučily a nemučí.

USA opakovaně bránili členům MVČK vězně na Guantánamu navštívit.

Reklama

Výběr článků

Načítám