Hlavní obsah

Obamův slib: USA uzavřou Guantánamo v lednu 2010

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Barack Obama vyzval EU ke spolupráci v řadě témat od světové bezpečnosti až po ochranu klimatu, kde se ještě nedávno názory zásadně lišily. Na víkendovém summitu EU–USA v Praze oznámily obě strany společné kroky v nových oblastech. Obama slíbil, že Spojené státy uzavřou Guantanámo v lednu 2010.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Věřím v silnou Evropu a uděláme vše, abychom ji podpořili. EU a USA jsou nejsilnější, když spolupracují,“ zdůraznil Obama na summitu. Podle něj mají USA a Evropa řadu společných zájmů i problémů.

„Bodem, v němž je jednomyslnost, je (odhodlání) spolupracovat s tímto americkým prezidentem, s USA, abychom utvářeli proces globalizace v souladu s našimi hodnotami,“ reagoval šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Obama chce zavřít Guantámano

Obama potvrdil, že udělá krok pro zlepšení pověsti USA. „Jsem odhodlán uzavřít Guantánamo do 22. ledna 2010,“ oznámil. Evropské země opakovaně kritizovaly existenci této americké věznice. Při schůzce s Obamou ale musel premiér Mirek Topolánek přiznat, že Unie nemůže USA nabídnout jednoznačné stanovisko v převzetí části vězňů Guantánama, jak o to Američané žádají. Některé státy EU jsou k tomuto kroku ochotny, jiné –  včetně Česka – jej spíše odmítají.

Jednoznačně v neděli vyzněl unijní postoj k Severní Koreji, která včera odpálila raketu dlouhého doletu. Obama vyzval k „silné mezinárodní reakci“ na tento krok. „Severní Korea opět porušila pravidla zkouškou rakety, kterou je možné použít pro střely dlouhého doletu. Tato provokace podtrhuje potřebu akce,“ řekl. Barroso dodal, že Unie je připravena ke všem krokům proti Pchjongjangu, na nichž se dohodla s USA.

Obama zdůraznil nutnost spolupráce s Ruskem

Americký prezident zdůraznil i potřebu spolupráce s Ruskem, jehož vztahy s USA byly za éry předchozího prezidenta velmi napjaté. „Rusko je a bude důležitý hráč v mnoha oblastech,“ podtrhl Obama, podle nějž je třeba otevřený a přímý dialog Evropy i Ameriky s Moskvou.

Zároveň apeloval na Unii, aby „pevně zakotvila Turecko v Evropě“. USA jsou už dlouho jedním z hlavních zastánců tureckého členství v EU. Evropští kritici USA dosud viděli v této americké snaze pokus oslabit Unii.

Obamovu výzvu ale už včera torpédoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy – potvrdil odmítavé stanovisko Paříže k tomuto kroku. „Je na členských zemích (EU), aby rozhodly. Byl jsem vždycky proti tomuto vstupu a jsem i nadále,“ řekl.

Řešila se i energetika

Summit se zaměřil i na otázky, které Unii a USA často rozdělovaly. „Pražský summit otevřel spolupráci v energetice a v oblasti klimatických změn,“ řekl po jednání premiér Mirek Topolánek. Jednal také o liberalizaci světového obchodu. Podle Topolánka je „dobrou zprávou pro všechny“ to, že obě strany chtějí pro prosincové jednání v Kodani vypracovat společný postoj. Tímto způsobem chtějí USA a Unie „vyzvat ostatní hráče světové ekonomiky k následování“. V Kodani by se měla dohodnout pravidla pro omezování skleníkových plynů, považovaných za hlavní příčinu světového oteplení, po roce 2012.

Obě strany diskutovaly i o omezení energetické závislosti, která se podle Topolánka „stala téměř tím, čím byla mocenská závislost“. Podle Barrosa chtějí obě strany „vytvořit programy pro energii včetně využití nových zdrojů“.

Topolánek ocenil Obamovu návštěvu

K pobytu amerického prezidenta premiér Topolánek  řekl: „Bylo pro nás velmi důležité, aby Barack Obama při své první cestě do Evropy navštívil nejen předsednickou zemi, ale hlavně ČR a Prahu. Jsem velmi spokojen, že svoji evropskou misi zakončil právě v Praze.“

Mimistr zahraničí Karel Schwarzenberg vyzdvihl, že Obama se setkal s celou Unií, a nejen s jejími bohatými a silnými členy. „Významné je, že to udělal u nás. V malé zemi, která ještě před 20 lety byla politicky úplně jinde,“ shrnul ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám