Hlavní obsah

Pentagon šetří ve zbrojení, škrty se dotknou raketového štítu

Právo, roš

Škrty v nejnákladnějších zbrojních programech Pentagonu, které se dotknou i protiraketové obrany, v pondělí ve Washingtonu oznámí ministr obrany Robert Gates. „Má v plánu vypustit prvky desítky let staré struktury v raketové obraně, které jsou příliš drahé nebo považované za neefektivní,“ napsal list The Washington Post s odvoláním na zdroje z administrativy a od výrobců.

Foto: Scott Olson/Pool, Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Za nejsložitější a nejméně spolehlivý označují hodnotící zprávy Pentagonu pozemní systém štítu (GMD) určený k ničení nepřátelských balistických střel v nejvyšší fázi letu projektovaný pro Polsko.

Radar naopak podle vyjádření amerických expertů už existuje, je efektivní a zvýší účinnost spolehlivějších systémů THAAD, Aegis či Patriot PAC-3.

„Doufáme, že výsledkem bude rozpočet, který přesněji odrazí strategické priority prezidenta,“ řekl Gatesův mluvčí Geoff Morrell. Prioritou je výzbroj a vybavení pro boj s terorismem.

Za své podle listu WP vezmou projekty superstíhačky F-22 Raptor, bojová vozidla se špičkovou komunikační technikou, nový družicový systém nebo projekt letky nových tankovacích letadel. Gates chce snížit počet letadlových lodí z 11 na deset.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám