Hlavní obsah

Bývalý guvernér Illinois obžalován za prodej křesla po Obamovi

– Chicago
Novinky, rei

Američtí žalobci ve čtvrtek obvinili bývalého guvernéra státu Illinois Roda Blagojeviche z korupce. Mezi 19 body obžaloby figuruje i obvinění ze snahy prodat uvolněné senátorské křeslo po zvolení Baracka Obamy prezidentem.

Článek

Kromě někdejšího guvernéra čelí žalobě i jeho bratr Robert, dva někdejší spolupracovníci a dva obchodníci. Blagojevich, který má doživotní zákaz vykonávat v Illinois veřejnou funkci, čelí mimo jiné též obvinění z vydírání, zločinného spolčení a lživé výpovědi.

Dvaapadesátiletý demokrat Blagojevich byl zatčen počátkem prosince poté, co chtěl za požadované kroky příspěvky na kampaň, snažil se za státní peníze sesadit editory listu Chicago Tribune, protože ho kritizovali, a v neposlední řadě žádal platby za zisk uvolněného senátorského křesla po Baracku Obamovi. Vyšetřující policisty údajně odposlechy jeho telefonických hovorů šokovaly svou drzostí a vulgaritou.

Blagojevich byl jednomyslně odvolán počátkem roku. Zprávu o obvinění přijal na Floridě, kde tráví s rodinou dovolenou. Vinu popírá a chce se očistit, mimo jiné také vydáním knihy o "temných stránkách politiky“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám