Hlavní obsah

Chávez se nabídl, že převezme všechny vězně z Guantánama

– Dauhá
Novinky, Tomáš Reiner

Venezuelský prezident Hugo Chávez je připraven převzít všech zhruba 240 lidí, které USA zadržují ve věznici Guantánamo na Kubě. řekl to na konferenci arabských a jihoamerických zemí v katarském Dauhá.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„S přijetím lidských bytostí bychom neměli problém,“ sdělil Chávez televizi Al-Džazíra v souvislosti s propuštěním vězňů z Guantánama. Zopakoval též, že USA by nejenže měly „tu mizernou věznici“ uzavřít, ale také vrátit zátoku a základnu Guantánamo Havaně.

Uzavření věznice do roka nařídil americký prezident Barack Obama krátce po svém lednovém nástupu do úřadu. USA v současnosti připravují právní rámec pro přesun vězňů a vyjednávají se zeměmi jejich původu či předchozího působení o jejich převzetí. Vzhledem k pochroumaným vztahům mezi Washingtonem a Caracasem je ale nepravděpodobné, že by Obama Chávezovu nabídku vyslyšel.

V dubnu se má v Trinidadu a Tobagu uskutečnit summit amerických států. Zatím není jasné, jestli se v jeho rámci Chávez s Obamou sejdou.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám