Hlavní obsah

Obama řešil dilema, co darovat britské královně

Právo, KOV, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

První cesta nového prezidenta do Evropy nadhodila v Bílém domě nespočet otázek. Mezi nimi jedna z nejdůležitějších: Co darovat britské panovnici Alžbětě II.? Odpověď zůstává pro veřejnost zatím zahalena tajemstvím – až do předání daru.

Foto: ČTK

Královna Alžběta II.

Článek

„Nechceme se vydat ze všech dobrých zpráv už během briefinku, takže vám to sdělíme později,“odpověděl zvídavým americkým novinářům prezidentův mluvčí Robert Gibbs.

Bílý dům totiž zaznamenal výtky londýnských médií po nedávné americké návštěvě britského premiéra Gordona Browna, že Obama měl pro hosta jen „bezvýznamný“ dárek v podobě 25 dévédéček s hollywoodskými filmovými klasiky, a navíc že místo obvyklé velké tiskové konference byl zvolen menší formát otázek a odpovědí před krbem v Oválné pracovně. Obojí vyhodnotila britská média jako „doklad zhoršení vztahů“.

Ovšem pokud jde o královnu, neměl by se Obama dopustit žádného protokolárního faux pas, jako jeho předchůdce Bush: ten panovnici oslovil jen „Madame“ namísto předepsaného „Vaše Výsosti“. I proto Obamovi několik dnů v prezidentském Camp Davidu naslouchali radám odborníků na královskou etiketu v Buckinghamském paláci.

Chtějí vyvolat nadšení

Cestovní přípravy a možné problémy kolem nicméně nechaly Obamu chladným, napsala média s tím, že snad se tento klid přenese i na jeho sebevědomou manželku Michelle, která ho do Londýna provází. Oba prý mají tajné přání vyvolat na velké zahraniční cestě takové nadšení, jako svého času John F. Kennedy a jeho paní Jacqueline.

Tým, který odpovídá za průběh prezidentovy návštěvy Evropy se strachuje, aby vše dopadlo dobře, protože toto turné zatím překonává vše, co tady dosud bylo. Během osmi dnů první pár navštíví pět zemí, devět měst, tři mezinárodní summity, nejméně dvě setkání s občany (Štrasburk a Instanbul) a jedno masové shromáždění při nedělním projevu Obamy v Praze.

Zájem o „superpár“ z Ameriky je enormní: ostatně Obama je podle průzkumů v Evropě velmi populární, v každém případě v Německu a Francii dokonce oblíbenější než v USA. 

O přesném složení doprovodu, vedle poradců, bodyguardů, lékařů, kuchařů, vojáků a 200 novinářů, americký prezidentský úřad mlčí. Takže je třeba nejasné, zda první dáma s sebou veze i svého nového kadeřnického stylistu Johnnyho Wrighta z Hollywoodu.

Neskrývanou radost z první velké cesty rodičů do zahraničí ovšem  mají obě dcery Sasha (7) a Malia (10), ačkoli zůstávají doma v Bílém domě za dozoru babičky. Už teď se totiž těší na otcův návrat, protože od něj konečně dostanou slíbeného psa.

Reklama

Výběr článků

Načítám