Hlavní obsah

Masakr v domově seniorů v USA si vyžádal osm obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Carthage
Aktualizováno

Sedm pacientů ve věku mezi 78 a 98 lety v neděli zastřelil v Carthage v americké Severní Karolíně v domě s pečovatelskou službou 45letý Robert Stewart. Osmou obětí je 39letý zdravotník Jerry Avant. Policisté pachatele postřelili a zadrželi. Motiv jeho činu není znám, policisté ale zjistili, že v ústavu pracovala jeho žena.

Článek

Podle policie zahájil Stewart střelbu v Pinelakeském zdravotním a rehabilitačním středisku  Carthage asi v deset hodin dopoledne místního času (16:00 SELČ). Byl ozbrojen puškou, brokovnicí a dalšími zbraněmi.

Podle senátora Harrise Blakea "přišel dovnitř a prostě začal střílet na všechno okolo". Šest lidí zemřelo na místě, další dvě osoby podlehly svým zraněním později v nemocnici. Mrtví pacienti, z nichž někteří byli údajně upoutáni na kolečkovém křesle, byli ve věku 78 až 98 let.

Řádění muže ukončil až policista Justin Garner, který podle svého šéfa Chrise McKenzie "jednal hrdinsky“ a zřejmě zabránil tomu, aby obětí bylo více. Stewarta postřelil, takže se ho podařilo zatknout. Jeho stav není znám.

Kromě osmi obětí útočník ještě postřelil tři lidi, mimo jiné jednoho ze zasahujících policistů, který byl po ošetření propuštěn, a návštěvníka ústavu.

Utajený motiv

Motiv jednání Roberta Stewarta zůstává policii neznámý. Podle dosavadních zjištění v zařízení nepracoval ani se v něm neléčil a není spřízněn s žádnou z obětí nebo s pacienty. Jedinou vazbu představuje bývalá žena útočníka. Ta v ústavu pracovala. Podle žalobkyně Maureen Krugerové je ještě potřeba zjistit hodně věcí, než se podaří případ objasnit.

Zadržený Stewart skončil ve vazbě a již byl obviněn z osminásobné vraždy.

Pečovatelský ústav v Carthage byl otevřen v roce 1993 a měl 110 lůžek včetně 20 pro lidi s Alzheimerovou nemocí. Pacientům nabízel nadstandardní péči.

Masakry v USA

Agentura Reuters připomněla, že to byl již třetí masakr na jihovýchodě USA za poslední měsíc. Ve státě Alabama zastřelil osmadvacetiletý muž 10. března deset lidí včetně své matky. [celá zpráva] O několik dní později v Miami zavraždil jiný pachatel čtyři osoby, mezi nimiž byla i jeho manželka, s níž žil v odloučení. Po činu spáchal sebevraždu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám