Hlavní obsah

Obama: Do Pákistánu vojáky nepošleme

Washington

USA nevyšlou vojáky do Pákistánu: Americké jednotky nevstoupí na pákistánské území, jsou ale ochotné poskytnout zemi nástroje nezbytné k boji proti teroristické organizaci al-Kajda. V případě nutnosti budou také pokračovat ve vzdušných úderech proti extremistům. Řekl to americký prezident Barack Obama.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Pákistán by měl podle Obamy projevovat větší odpovědnost, prezident nicméně vyloučil rozmístění amerických jednotek v této zemi. "Náš plán nic nemění na uznání Pákistánu a jeho svrchované vlády," řekl Obama v rozhovoru v televizi CBS.

"Jednou z věcí, kterou jsme, podle mého soudu, v posledních letech vyvolávali, je názor prostých Pákistánců, že je to (válka proti terorismu) tak nějak americká válka a oni že do ní nejsou zapojeni," řekl Obama. "Chceme říci pákistánskému lidu - jste naši přátelé, jste naši spojenci. Dáme vám nástroje k boji proti Al-Káidě a vymýcení jejích útočišť, očekáváme ale na oplátku i určitou odpovědnost."

V interview se Obama rovněž snažil čelit názoru, že Afghánistán se stal jeho válkou, a zdůraznil, že začala za George Bushe. "Myslím, že to je americká válka. A je to tatáž válka, kterou jsme zahájili po 11. září v důsledku útoků z onoho dne."

Obama současně vyloučil, že by chtěl urychlit harmonogram stahování jednotek z Iráku. Podle plánů se má nynější kontingent zhruba 142 000 vojáků do konce srpna 2010 snížit na 35 000 až 50 000 mužů a všechny americké síly budou staženy do 31.prosince 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám