Hlavní obsah

Biden: USA hospodářské embargo vůči Kubě nezruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy embargo vůči Kubě nezruší. Prohlásil to v sobotu podle agentury Reuters americký viceprezident Joe Biden. "Jsme přesvědčeni, že Kubánci by měli sami rozhodnout o svém osudu, a měli by moci žít ve svobodě a mít šanci na ekonomickou prosperitu," řekl Biden novinářům v chilském Viňa del Mar, kde jednají světoví vůdci levého středu.

Foto: Michael Dalder , Reuters

John Biden

Článek

Několik jihoamerických ministrů obrany tento měsíc vyzvalo prezidenta USA Baracka Obamu, aby embargo zrušil, a výrazně tím pomohl zlepšit vztahy své země s regionem.

Americká Sněmovna reprezentantů v únoru přijala legislativní opatření k uvolnění omezení pro obchod s Kubou a cesty příbuzných na ostrov. Panovaly naděje, že tento krok Kongresu by mohl být prvním na cestě ke změně desítky let staré politiky USA vůči Kubě.

USA embargo vůči Kubě uplatňují od roku 1962

Obama dal jasně najevo, že dává přednost kombinaci uvolnění limitů pro rodinné cesty a posílání hotovosti na Kubu. Řekl ale, že obchodní embargo zůstane v platnosti, aby podpořilo demokratické reformy na ostrově.

Embargo vůči Kubě zavedly Spojené státy v únoru 1962. Vztahovalo se na veškerý dovoz kubánského zboží do USA a vývoz amerického zboží na ostrov. O necelé dva měsíce později pak embargo rozšířily na dodávky zboží ze třetích zemí, obsahují-li jakékoliv prvky kubánského původu.

V posledních desetiletích vláda zachovává hospodářské embargo jako prostředek pro ovlivnění demokratických změn v zemi se systémem jedné strany. Současně s jeho pomocí chce ostrovní režim donutit k respektování lidských práv a k propuštění všech politických vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám