Hlavní obsah

Obama: opatření proti krizi fungují, zlepšení už je vidět

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý místního času znovu ujistil Američany, že jeho administrativa vyvede zemi ze současné hospodářské krize. Opatření navržená jeho vládou prý zaručí, že se krize nebude v příštích deseti až dvaceti letech opakovat. Projevy zlepšení ekonomiky jsou podle Obamy už vidět.

Článek

Prezident vyzval Američany, aby byli trpěliví a nehleděli jen na krátkodobé zájmy. Podle něj procházejí Spojené státy historickou krizí, z které se ale dostanou.

"Z této recese se dostaneme. Rozpočet, který jsem předložil Kongresu naši ekonomiku znovu oživí, a to na pevnějších základech, takže nebudeme čelit další takové krizi v příštích deseti či dvaceti letech,“ uvedl během televizní tiskové konference ve Washingtonu.

Komentátoři upozorňují, že rozpočet ve výši 3,6 biliónu dolarů (přes 70 biliónů korun), který mají zákonodárci projednat tento týden, bude jeho první velkou zatěžkávací zkouškou na půdě Kongresu. "Učinili jsme tvrdá rozhodnutí, aby byl schodek rozpočtu na konci mého prvního termínu poloviční, a to i za nejpesimističtějších odhadů,“ podotkl Obama.

Jeho plán, s nímž se nese další propad do deficitu v příštím roce, nemá jednoznačnou podporu, proti je zejména většina opozičních republikánů. Rozpočtový výbor Kongresu v pátek zveřejnil odhad, podle něhož dostane rozpočet v příští dekádě deficit nad devět biliónů dolarů (zhruba 180 biliónů korun).

Americký prezident při vystoupení odmítl také čínský návrh, aby byla vytvořena nová světová měna, která by nahradila dolar jako rezervní měnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám