Hlavní obsah

Obama je ignorant, řekl Chávez

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas
Aktualizováno

Venezuelský prezident Hugo Chávez opět popustil uzdu své prostořekosti. V neděli nazval svého amerického kolegu Baracka Obamu ignorantem, který se má o Latinské Americe ještě hodně co učit.

Článek

Chávez uvedl, že musel odvolat chystané jmenování washingtonského velvyslance poté, co byl Obamou obviněn, že pomáhá šíření terorismu a je překážkou pokroku v regionu. Obama narážel na Chávezovu podporu íránského režimu a dalších.

„Ubohý ignorant. Měl by trochu číst, aby se o skutečnosti něco dozvěděl,“ reagoval v pravidelném nedělním vystoupení v televizi a rozhlase Chávez a dodal: „Když nás bude Obama respektovat, my budeme respektovat jeho. Jestli se bude pokoušet činit vůči Venezuele opak, budeme severoamerickou říši konfrontovat.“

Škrty v rozpočtu a vyšší daň

Chávez rovněž informoval o škrtech v letošním rozpočtu a navýšení prodejní daně. Prezident snížil státní výdaje o 6,7 procenta. Důvodem je klesající příjem z prodeje ropy, který tvoří zhruba polovinu rozpočtu. Současně Chávez slíbil snížit platy šéfům ve veřejném sektoru a nárůst minimální mzdy o 20 procent.

Prezidentovo vystoupení následovalo krátce po obsazení klíčových letišť a přístavů v zemi armádou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám