Hlavní obsah

Amerika zuří, manažeři AIG si z balíku na záchranu vyplatili ještě víc miliónů

Novinky, BBC, Luděk Fiala
Washington

Ministr spravedlnosti amerického státu Connecticut má podle BBC k dispozici dokumenty, které dokazují, že si manažeři pojišťovacího obra AIG poté, co společnost obdržela od vlády peníze na záchranu, vyplatili na bonusech o 53 miliónů dolarů víc, než se dosud uvádělo. Celkem bylo vyplaceno 218 miliónů dolarů (4,36 miliardy Kč). Výplaty odměn v takové výši vzbudily rozhořčenou reakci americké veřejnosti i zákonodárců.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Proti praktikám manažerů AIG protestovali lidé před budovou pojišťovny v Los Angeles.

Článek

Materiály, které si úřady od AIG vyžádaly, ukázaly, že si celkem 73 lidí z vedení pojišťovny přišlo na více než jeden milión dolarů s tím, že u pěti z nich výše bonusu přesáhla čtyři milióny dolarů, uvedla už dříve agentura AP. Spojené státy přitom od září 2008 poskytly na záchranu AIG 180 miliard dolarů.

Dosud se uvádělo, že si špičky pojišťovny na bonusech vyplatily 165 miliónů dolarů, nové údaje, které zveřejnil šéf justice v Connecticutu Richard Blumenthal, vypovídají o sumě ještě o 32 procent vyšší. Connecticut je jedním z 19 amerických států, které si vyžádaly detailní informace o vyplacených bonusech ve snaze o vrácení peněz do fondu na záchranu pojišťovny.

Lidem z vedení pojišťovny vyhrožují smrtí

"Tohle jen přileje olej do ohně spravedlivého hněvu a odporu, který lidé cítí," prohlásil Blumenthal. Za "pobuřující" označil už dříve výši odměn i prezident USA Barack Obama.

Dokonce samotný šéf  AIG Edward Liddy, který byl kvůli záležitosti podroben výslechu ve výboru Kongresu, označil odměny za "nechutné".

V USA se nyní množí zprávy, že se lidé z vedení AIG obávají násilných reakcí veřejnosti. Mnoho z nich údajně dostalo výhrůžky smrtí a bylo jim doporučeno přijmout zvláštní bezpečnostní opatření dokonce v rámci svých domovů.

Kolem domů vrcholných manažerů pojišťovny se mají v sobotu konat demonstrace, protestující jim chtějí doručit dopisy, ve kterých líčí, v jak dramaticky složitých situacích se během hospodářské recese ocitly běžné americké rodiny.

Záchrana AIG
AIG dostala od státu po loňských problémech finanční injekci v celkové výši 180 miliard dolarů, což je zřejmě vůbec nejvyšší částka na záchranu firmy v historii USA. V posledním čtvrtletí loňského roku ohlásila ztrátu 61,7 miliardy dolarů, což je největší kvartální ztráta americké firmy v celé historii. AIG, která zajišťuje více než 100 000 společností ve 130 zemích světa a od září v ní 79,9 procent vlastní ministerstvo financí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám