Hlavní obsah

Bolívie chce po USA souhlas s nákupem českých L-159

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Bolivijská vláda ve čtvrtek sdělila, že usiluje o povolení Spojených států k nákupu šesti českých lehkých bitevníků L-159, které chce používat v boji proti pašování drog. S odvoláním na bolivijského ministra obrany Walkera San Miguela to oznámila agentura AP. Podzvukové bitevníky z Aera Vodochody jsou vybaveny řadou amerických přístrojů a USA proto mají právo mluvit do jejich prodeje.

Článek

Podle lednového oznámení týdeníku Euro už Washington na transakci kývnul. To San Miguel popřel, stejně jako zprávy, že USA obchod vetovaly. Ministr dodal, že případná negativní odpověď USA na bolivijskou žádost bude „v závažném rozporu“ s tlakem, který Washington vyvíjí na vládu v La Pazu kvůli boji s pašováním drog.

Bolívie, třetí na světě v produkci kokainu, pod prezidenstvím Evo Moralese odmítá americkou totální kriminalizaci koky. Morales býval předákem kokových pěstitelů a tvrdí, že droga usnadňuje lidem práci ve vysokohorském prostředí. Obě země si loni vypověděly velvyslance a USA zařadily Bolívii na svůj seznam drogových rájů.

K nákupu šesti českých bitevníků dal Morales armádě pokyn v lednu s tím, že země by za ně měla utratit asi 58 miliónů dolarů (1,19 mld. Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám