Hlavní obsah

Šéfové AIG by měli odejít, nebo si vzít život, řekl senátor

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Prominentní americký senátor za Republikánskou stranu Charles Grassley nepřímo vyzval vedení problémové pojišťovny AIG, aby odstoupilo anebo spáchalo sebevraždu. Grassley s touto nadsázkou přišel při pondělním rozhlasovém rozhovoru.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Charles Grassley

Článek

Grassley, který je také členem finančního výboru Senátu, při rozhovoru v domovském státě Iowa uvedl, že by se představitelé pojišťovnického giganta měli inspirovat japonskou tradicí.  

„První, co by mé pocity vůči nim zlepšilo, by bylo jejich následování japonského příkladu, kdyby předstoupili před americký lid, hluboce se sklonili a řekli: ‘Je nám to líto’. A pak by udělali jednu ze dvou věcí: rezignovali nebo spáchali sebevraždu,“ řekl Grassley a dodal: „Japonci obyčejně spáchají sebevraždu, než se omluví.“

AIG dostala od státu po loňských problémech finanční injekci v celkové výši 180 miliard dolarů, což je zřejmě vůbec nejvyšší částka na záchranu firmy v historii USA. V posledním čtvrtletí loňského roku ohlásila ztrátu 61,7 miliardy dolarů, což je největší kvartální ztráta americké firmy v celé historii. AIG, která zajišťuje více než 100 000 společností ve 130 zemích světa a od září v ní 79,9 procent vlastní ministerstvo financí.

To vedení nezastavilo v přednesení úmyslu vyplatit na odměnách 165 miliónů dolarů (zhruba 3,5 miliardy korun), což vyvolalo bouřlivé reakce. Vyslovil se proti tomu i prezident Barack Obama a newyorský generální prokurátor Andrew Cuomo uvedl, že AIG úředně nařídí poskytnout k tomu více informací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám