Hlavní obsah

Potížemi stižená pojišťovna AIG omezí výplaty odměn

Novinky, BBC, Alex Švamberk
Washington

Americký pojišťovací gigant AIG, který je ve velkých potížích, souhlasil s požadavky administrativy prezidenta Baracka Obamy a omezí výplaty odměn. Bonusy pro vedení budou výrazně seškrtány už v roce 2009, napsal v dopise americkému ministru financí ředitel pojišťovny Edward Liddy.

Článek

AIG dostala od státu od loňských problémů finanční injekci v celkové výši 180 miliard dolarů, což je zřejmě vůbec nejvyšší částka na záchranu firmy v historii USA. V posledním čtvrtletí loňského roku ohlásila ztrátu 61,7 miliardy dolarů, což je největší kvartální ztráta americké firmy v celé historii.

Americký prezident Obama sdělil, že pomoc by měla být podmíněna i tím, že vrcholní manažeři dostanou nižší odměny a až poté, co se jejich strategie ukáže dlouhodobě úspěšná.

Liddy napsal, že odměny budou letos seškrtány o třicet procent. Sám Liddy a dalších šest výkonných ředitelů souhlasilo s jejich snížením. Odměny měly činit stovky miliónů dolarů. Ředitel ovšem uvedl, že odměny za loňský katastrofální rok už sníženy být nemohou.

Liddy byl do čela AIG dosazen v září ministerstvem financí, které nyní vlastní 79,9 procenta AIG.

AIG, která zajišťuje více než 100 000 společností ve 130 zemích světa, je tak velká firma, že její kolaps by měl celosvětové důsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám