Hlavní obsah

Obama: už žádní nepřátelští bojovníci

Novinky, BBC, aš, Los Angeles Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa nového amerického prezidenta Baracka Obamy opustila zamilovaný termín George Bushe „nepřátelští bojovníci“. Jimi označoval lidi podezřelé z účasti na terorismu. Současně v pátek rozhodla, že prezident už nemůže z titulu nejvyššího velitele bez soudu nadále přikazovat zadržovat podezřelé, kteří by mohli být potencionálně nebezpeční.

Foto: Jim Young, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Právníci bojující za práva zadržovaných ale uvádějí, že jde jen o kosmetickou úpravu. Nadále totiž mohou být zadržováni na neurčitou dobu ti, kdož nikdy nedrželi pušku v ruce. Nerozhoduje však o tom už samotný prezident, ale je to posvěceno Kongresem. Přesněji je také specifikováno, koho se to týká.

Podle nové úpravy mohou být zadržováni ti, kdo „silně podporovali“ al-Kajdu nebo Tálibán bez ohledu na to, kde byli dopadeni a drželi-li v ruce zbraň.

Hlavní změnou je, že už budou zadržováni jako váleční zajatci v souladu s mezinárodním právem a bude se na ně vztahovat Ženevská konvence. Nebudou tedy moci býti mučeni.

Ani nová úprava však neřeší osud zadržovaných, kteří byli zproštěni obvinění, ale nadále zůstávají ve vězení, protože je odmítá přijmout země, kde byli zadrženi, či jejich vlast. Je to případ Lakhdara Alžířana Boumedieneho, kterého odmítá přijmout Bosna. Do vlasti se vrátit nemůže, protože tam by mu hrozilo mučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám