Hlavní obsah

Americký Kongres zrušil část restrikcí proti Kubě

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Senát schválil zmírnění restrikcí proti Kubě, které byly přijaty za vlády předchozího prezidenta George Bushe. Nový prezident Barack Obama chce novým zákonem zlepšit vztahy s Kubou. Zmírnění restrikcí už v únoru odhlasovala Sněmovna reprezentantů.

Foto: Jim Young , Reuters

Sídlo Kongresu

Článek

Nový zákon umožní Američanům pocházejícím z Kuby cestovat jednou ročně na "ostrov svobody". Bush návštěvy omezil na jednu za tři roky. Také mají mít povoleno posílat příbuzným na Kubě více peněz. Zákon ruší i omezení na posílání léků a potravin.

Pro zmírnění restrikcí nakonec hlasovali i dva senátoři kubánského původu, kteří byli původně proti. Báli se, že jinak by mohlo být zrušeno 47 let trvající embargo na obchodování s Kubou. Obama je však ujistil, že tomu tak nebude.

Obama, který musí ještě zákon podepsat, řekl, že embargo zruší pouze v případe, že na Kubě dojde k viditelným demokratickým změnám, jako jsou třeba svobodné volby. Je však otevřen dialogu s kubánskými vůdci.

Reklama

Výběr článků

Načítám