Hlavní obsah

Každé padesáté dítě ve Spojených státech je bezdomovec

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z padesáti dětí se každý rok stává ve Spojených státech bezdomovcem. Alespoň to tvrdí poslední zveřejněná studie Národního centra pro bezdomovce. V úterý o tom informovala CNN. Na ulici nejčastěji skončí děti mladší šesti let.

Foto: Beawiharta, Reuters

Článek

Studie analyzovala situaci v největší ekonomice světa v letech 2005 a 2006. Během těchto dvou let bylo nalezeno 1,5 miliónu dětí bez domova.

„Toto číslo poroste úměrně s tím, jak se bude zvyšovat konfiskace majetku,“ uvedla v prohlášení ředitelka nadace Ellen Bassuková. Narážela tím na stávající ekonomické problémy, kvůli kterým mnoho domácností nezvládá splácet hypotéky.

Nadace rozdělila jednotlivé státy podle čtyř kritérií - rozsah dětských bezdomovců, rizika pro bezdomovectví, dětského zdraví a blahobytu a podle státní politiky. Z analýzy následně vyplynulo, že nejhorší situace je v Texasu, Georgii, Arkansasu, Novém Mexiku a Louisianě.

Dětští bezdomovci:
Na 42 procent dětských bezdomovců je mladších šesti let
Každé sedmé dítě má zdravotní problémy, například astma
Přibližně 1,16 miliónu dětských bezdomovců nedosáhne středního vzdělání

Naopak mezi nejlepší státy v tomto ohledu patří Severní Dakota, Rhode Island, Hawaii, New Hampshire a Connecticut.

Děti, které skončí na ulici, mají často podlomené zdraví a nevyhýbají se jim ani problémy s psychickým vývojem. „Důsledky problému bezdomovectví pro společnost budou trvat po desetiletí. Je načase jim pomoci,“ uzavřela Bassuková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám