Hlavní obsah

Američan zastřelil kněze, důvodem mohla být borelióza

– MARYVILLE
Novinky, CNN, coe

Prokuratura státu Illinois v pondělí obžalovala 27letého Terryho J. Sedlaceka z vraždy a dvojnásobného pokusu o vraždu, kterých se dopustil v neděli v kostele v Maryville. Sedlacek zastřelil pastora Freda Winterse a pobodal dva farníky. Při činu sám utrpěl vážná zranění. Podle své matky Sedlacek trpěl duševní chorobou poté, co onemocněl lymskou boreliózou.

Článek

Sedlacek v neděli vstoupil do kostela a podle svědků se s pastorem pohádal. Poté vypálil čtyři rány z pistole ráže 0,45. Jedna rána směřovala pastorovi přímo do srdce, další trefila bibli, která ležela blízko něj na kazatelně.

„Víme, že obžalovaný něco pastorovi řekl a pastor mu něco odpověděl. Nevíme však, co to bylo,“ uvedl illinoiský policejní ředitel Larry Trent. „Snad jej pastor poznal, nejsme si ale jisti,“ dodal.

Po střelbě se pistole zablokovala, Sedlacek vytáhl nůž a zaútočil na přítomné věřící, kterých bylo v tu chvíli v kostele kolem 150. Lidé jej však odzbrojili a on sám se poranil. „Když jej dva z nich zpacifikovali, nevíme, zda na nůž spadl, nebo se bodl sám,“ řekl Trent. Tito dva farníci utrpěli také zranění, ale nikoli vážná.

Sedlacekova matka Ruth Abernathyová uvedla, že její syn se od doby, kdy onemocněl lymskou boreliózou, choval podivně. Byl zmatený a ztratil o všechno zájem. Na dotaz novinářů však mluvčí Centra pro kontrolu nemocí a prevenci prohlásil, že duševní choroba způsobená boreliózou je vysoce nepravděpodobná. Není také známo, že by nemoc vyvolávala násilné chování.

Nicméně studie uveřejněná v roce 2002 v lékařském časopisu American Journal of Psychiatry, která vychází z testů provedených v České republice, uvádí, že u 36 procent duševně chorých pacientů z 900 testovaných byly zjištěny protilátky vytvořené v důsledku boreliózy. U 900 zdravých lidí to bylo jen 18 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám