Hlavní obsah

Obama zrušil Bushův zákaz výzkumu kmenových buněk

Novinky, BBC,
WASHINGTON
Aktualizováno

Nový americký prezident Barack Obama v pondělí změnil zákon, který znemožňoval využívat vládních peněz na výzkum kmenových buněk. Použití federálních peněz na výzkum embryonálních kmenových buněk zakázal Geroge Bush v srpnu 2001.

Článek

Vědci Obamovo rozhodnutí vítají, mnohé křesťanské organizace jsou však proti. Obama v rozhodnutí uplatnil svůj postoj, že vědecký výzkum by neměl záviset na politických třenicích.

"Omezení prezidenta George Bushe na podporu výzkumu lidských kmenových buněk nasadilo želízka našim vědcům,“ uvedl prezident Obama. Snahu zrušit zákaz financování výzkumu Bush dvakrát vetoval.

Kmenové buňky jsou výjimečné tím, že se z nich může vyvinout jakákoli buňka lidského těla včetně nervových. Zatím se většinou získávají z lidských embryí, což fundamentalisté považují ze nepřijatelné. Jedno embryo však umožňuje získat takřka nekonečný počet kmenových buněk.

Vědci také vyvíjejí techniky, jak získat kmenové buňky z jiných zdrojů, než jsou embrya, například modifikováním jiných buněk. Peníze ovšem museli získávat z privátních zdrojů a striktně oddělovat výzkum kmenových buněk od výzkumů, které byly placeny z federálních zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám