Hlavní obsah

Ekonomika světa má letos poprvé od 2. světové války klesnout

Novinky, DPA, aš, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Světová banka v neděli ve své aktuální zprávě o světové ekonomice varovala, že globální ekonomika i světový obchod letos poklesnou. Jedná se o první celosvětový propad od konce druhé světové války. Ve zprávě varovala, že velkým ekonomickým a finančním problémům budou čelit především rozvojové země.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Globální hospodářskou krizi odstartoval problémový hypoteční trh v USA.

Článek

Zpráva Světové banky je mnohem krutější, než dřívější předpovědi privátních společností. Zatím neuvádí čísla o míře obou poklesů. Plánuje je zveřejnit během několika týdnů.

I ty nejpesimističtější předpovědi ale zatím počítaly s růstem, i když jen velmi malým. Mezinárodní měnový fond uváděl, že by měl činit jen půl procenta, což je nejméně za posledních 60 let.

Zpráva Světové banky byla připravena pro setkání ministrů financí zemí G20.

Rozvojové země nemají finanční zdroje

Zpráva Světové banky uvádí, že na počátku stála krize amerických hypoték. Krize se však rozšířila a problémy, kterým čelí rozvojové země, nemají už nic společného s potížemi, které stály na počátku. Země Latinské Ameriky, Afriky a východní Asie nečelí jen problémům se zbrzděným růstem, ale také s obtížným přístupem k hotovosti.

Jen letos nebo v příštích dvou letech jim bude chybět bude mezi 270 až 700 miliardami dolarů. Třem ze čtyř rozvojových zemí budou chybět zdroje pro boj s rostoucí chudobou v době ekonomické krize. Mezinárodní instituce jim nebudou moci pomoci samy, varovala Světová banka.

Globální krize potřebuje globální řešení

Předseda Světové banky Robert Zoellick vyzval bohaté vlády, aby vytvořily krizový fond a aby kromě vlastní ekonomiky pomáhaly i jiným ekonomikám.

"Tato globální krize potřebuje globální řešení, aby se zabránilo ekonomické katastrofě v rozvojových zemích, což je důležité pro globální cíle při překonání krize,“ varoval Zoellick. "Potřebujeme investovat do záchranných sítí, infrastruktury a malých a středních firem, které vytvářejí pracovní místa, abychom se vyhnuli společenským a politickým nepokojům,“ dodal.

:. Předseda Světové banky Robert Zoellickfoto: ČTK/AP

Střední Evropa doplácí na propad exportu

Světová banka zmínila i problémy středoevropských zemí Polska, Maďarska a České republiky, které jsou postiženy propadem vývozu na Západ. Doplácejí i na důsledky kreditní krize, jež otřásla velkými evropskými bankami.

Na propad globálního ochodu ale nejvíce doplácejí východoasijské země. V USA poklesl zájem o levně vyrobené zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám