Hlavní obsah

Obama nevyloučil dialog s částí Talibanu

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Barack Obama naznačil možnost rozhovorů s umírněnými představiteli radikálního hnutí Taliban. Stalo se tak v rozhovoru pro list The New York Times, v němž uvedl, že USA nejsou na cestě k vítězství v Afghánistánu.

Článek

Situace se v posledních letech opět zhoršila, upozornil prezident a poukázal na paralely s Irákem, kde rozhovory se sunnitskými povstalci prosadil bývalý hlavních velitel opwerací v Iráku generál David Petraeus.

„Myslím, že kdybyste hovořili s generálem Petraeusem, tak by argumentoval, že částí úspěchu v Iráku zaručilo podání ruky lidem, které považujeme za islámské fundamentalisty, ale kteří byli ochotni s námi pracovat, protože zcela odmítli taktiku al-Kajdá v Iráku," zdůraznil.

Obama už krátce před listopadovými prezidentskými volbami dal na srozuměnou, že rozhovory s částí Tálibánu přicházejí do úvahy. Jeho nejmenovaný poradce tehdy řekl, že dialog mezi afghánskou vládou a Tálibánem by budoucí americká administrativa podpořila.

Na dotaz listu, zda Spojené státy jsou na cestě k vítězství ve válce v Afghánistánu, kterou šéf Bílého domu považuje za novou frontou boje proti terorismu, Obama odpověděl jednoduše „ne". „Viděli jsme v posledních letech, jak se podmínky zhoršovaly. Talibanci jsou troufalejší než dříve. Podle mě v regionech na jihu země vedli útoky způsobem, který jsme u nich dosud neviděli," řekl Obama.

Exvelitel komanda: Je to jako Vietnam

Major Sebastian Morley (40) , bývalý velitel britských speciálních jednotek SAS, označil vojenskou operaci v Afghánistánu za bezvýznamnou a přirovnal ji k počátku války ve Vietnamu.

„Nemyslím, že bychom se v tomto konfliktu dotkli třeba jen povrchu. Kontrolujeme maličké území v Helmandu a obelháváme sami sebe, když si myslíme, že náš vliv sahá dál než 500 metrů od našich základen. Jdeme ven do akcí, popereme se s Talibanem a pak se vrátíme do tábora na čaj. Nekontrolujeme území. Stejné to bylo přece ve Vietnamu“, upozornil v listě The Daily Telegraph Morley, který loni odstoupil poté, co čtyři vojáci přišli o život, když jejich průzkumné vozidlo Snatch Land Rover, před jehož nedostatečnou bezpečností opakovaně varoval, najelo v Helmandu na protitankovou minu.

Podle něj má britská vláda „krev na rukou“, protože navzdory všem varováním neposkytla vojákům dostatečné vybavení, čímž zavinila zbytečné oběti na životech.

Taliban prý sestřelil bezpliotní letadlo

Militanti z Talibanu v sobotu sestřelili americké bezpilotní letadlo v Pákistánu u hranic z Afghánistánem. Televizi CNN to potvrdili místní obyvatelé a policisté v oblasti Jižní Vazíristán. „Nad vesnicí jsme viděli dvě letadla.pak jsme zaslechli palbu Tálibánu a jedno letadlo spadlo,“ řekl CNN místní policista Isrár Chán.

Američané od srpna 2008 uskutečnili víc než 20 raketových útoků z bezpilotních strojů. Operace, která armáda většinou nepotvrzuje, pokračovaly i po lednovém nástupu Obamy, od něhož si pákistánská vláda slibovala ukončení náletů.

Reklama

Výběr článků

Načítám