Hlavní obsah

Družice Kepler se úspěšně vydala hledat obyvatelné planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Americká družice Kepler, která má pátrat po obyvatelných planetách u vzdálených hvězd, se v sobotu úspěšně vydala na svou vesmírnou misi. Kosmický dalekohled nazvaný po slavném hvězdáři ze 17. století by měl být v provozu minimálně 3,5 roku. Oznámila to agentura Reuters.

Článek

Raketa Delta II s družicí Kepler na palubě odstartovala přesně podle plánu před pátou hodinou SEČ z floridského Mysu Canaveral. Sonda nebude obíhat okolo Země, ale okolo Slunce, aby mohla po celou dobu nepřerušovaně sledovat jedno místo. Tím bude souhvězdí Labutě vzdálené asi 3000 světelných let od Země.

V okolí zhruba 100 000 vybraných hvězd tam bude pátrat po "druhé Zemi", jejíž podmínky by umožňovaly výskyt života. Kepler je první sondou vyslanou americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), která dokáže najít planety o velikosti Země obíhající okolo hvězd, jako je Slunce.

BEZ KOMENTÁŘE: Vesmírný teleskop Kepler bude hledat obyvatelné planety

Odborníci očekávají, že objeví asi 50 takzvaných exoplanet s přibližně shodným průměrem, jaký má Země, a přes 800 o velikosti do 2,2 průměru Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám