Hlavní obsah

Smrtící nehodě letadla u San Diega šlo zabránit

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN DIEGO

Pádu armádní stíhačky u San Diega a následné smrti čtyř lidí loni v prosinci šlo zabránit. Vyplývá to ze závěrů vyšetřovací komise americké armády, o nichž informovala agentura AP.

Článek

Stroj F-18 měl problémy s motory a pokoušel se přistát na základně Miramar u San Diega, když se zřítil do obydlené čtvrti na předměstí. Zničil dva domy, přičemž zabil čtyři členy jedné rodiny včetně dvou malých dětí.

Podle vyšetřovatelů se ale nehodě šlo vyhnout. Plukovník John Rupp, který vyšetřování vedl, AP řekl, že stroj měl závadu na pravém motoru už při vzlétnutí z letadlové lodi Abraham Lincoln. Místo toho, aby pilot zamířil na základnu North Island na špičce pobřežního výběžku u San Diega, rozhodl se pro základnu Miramar několik mil ve vnitrozemí s obydlenými čtvrtěmi v okolí.

K North Island se dá přiblížit nad vodní plochou a dispečeři pilota třikrát upozornili, že tam může přistát. Když se stroj blížil k základně Miramar, vypověděl mu druhý motor a pilot se katapultoval.

„Důsledkem závad byla krizová situace s dobře zamýšlenými, ale nesprávnými rozhodnutími v kokpitu i ze strany kontrolorů,“ uvedl Rupp. Pilot má zatím zákaz létat, jeho velitelé rozhodují o případném trestu. Čtyři důstojníci byli zbaveni možnosti povýšení a potrestáno bylo také devět dalších členů námořní pěchoty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám