Hlavní obsah

VIDEO: Zástupce šerifa v cele brutálně zbil 15letou dívku

Novinky, BBC, aš, AFP
SEATTLE

Prokuratura v americkém městě Seattle souhlasila se zveřejněním záběrů z videokamery na místní policejní stanici, které zachycuje brutální chování zástupce šerifa. Ten zbil patnáctiletou dívku podezřelou z krádeže auta a byl obviněn z použití nepřiměřených prostředků.

Článek

Zástupce šerifa, 31letý Paul Schene, byl obviněn, že 29. listopadu 2008 zbil mladistvou podezřelou v cele na stanici Seattle Tacoma City. Záběry ukazují, jak dívku dva policisté odvádějí do cely. Dívka proti nim vzdorovitě vykopne levou botu, což zástupce šerifa rozběsnilo. Dívku chytil za vlasy a mrštil jí obličejem ke zdi u toalety. Pak jí porazil na zem, obličejem k podlaze, klekl si na ni a bil ji pěstí.

"Jsme přesvědčeni, že tento případ není jen zneužitím pravomoci, ale kriminálním činem. To je jasné použití nepřiměřené síly,“ uvedl prokurátor Daniel Satterberg.

Schene před soudem uvedl, že se vinen necítí. Jeho advokátka dodala, že video podává zkreslený obraz, protože nezachycuje vše. Dívka policistu údajně napadla.

Stíhán je jen Schene, druhý policista, který byl na stanici ve výcviku, obvinění nečelí.

Dívka musela být po zásahu policie ošetřena. Měla problémy s dechem. Krádež auta popřela. Z napadení policisty obviněna nebyla.

Schene už byl dvakrát vyšetřován, že ve službě použil střelnou zbraň proti lidem. Jednoho člověka dokonce zastřelil. V obou případech ale vyšetřování prokázalo, že zbraň užil oprávněně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám