Hlavní obsah

Mexičanům v USA zabavili 23 tun narkotik a 59 miliónů dolarů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ve Spojených státech skončila 21měsíční společná operace amerických, kanadských a mexických úřadů proti mexickým obchodníkům s narkotiky. Ministr spravedlnosti Eric Holder ve středu oznámil zatčení 755 lidí a zadržení více než dvou desítek tun drog a téměř šedesáti miliónů dolarů.

Foto: Jonathan Ernst/Files, Reuters

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Článek

Naposledy bylo ve středu zadrženo 52 příslušníků mocného kartelu z mexického státu Sinaloa při zátazích v Kalifornii, Minnesotě a Marylandu. Kromě 755 lidí bylo v rámci Operace Xcellerator zadrženo 59,1 miliónu dolarů (přes 1,3 miliardy korun) a 23 tun narkotik, mezi nimi 12 tun kokainu, přes sedm tun marihuany, 544 kilogramů metamfetaminu a 1,3 miliónu tablet extáze. Zabaveno bylo i 149 vozidel, tři letadla, tři námořní plavidla a 169 zbraní.

"Úspěšně jsme dokončili nejrozsáhlejší a nejtěžší operaci proti velmi násilnickému, nebezpečnému a mocnému drogovému kartelu Sinaloa,“ řekla Michele Leonhartová z vládní protidrogové agentury DEA. Doplnila, že byla mimo jiné odhalena ultramoderní laboratoř na výrobu extáze.

Ministr spravedlnosti Holder dodal, že drogoví obchodníci ohrožují americkou národní bezpečnost. Podle loňské zprávy jeho resortu stojí za většinou organizovaného zločinu v USA právě mexičtí obchodníci. Mexičané kontrolují většinu trhu s drogami v zemi.

V Mexiku zuří mezi drogovými kartely válka, která si loni vyžádala na 6000 obětí. Únosů a vražd za bílého dne na ulici je víc než v Afghánistánu či Iráku. Americká vláda dosud mexickému vládnímu kabinetu v rámci podpory boje proti obchodníkům s narkotiky poskytla 197 miliónů dolarů (přes 4,3 miliardy korun). Celkem Kongres na boj s organizovaným zločinem ze střední Ameriky schválil 1,6 miliardy dolarů (přes 35 miliard korun), uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám