Hlavní obsah

VIDEO: Záchranáři čelí obvinění, že nechali zmrznout horolezce

Velké rozčarování vzbudilo minulý měsíc úmrtí argentinského horolezce, který umrzl na hřebeni nejvyšší hory západní polokoule Aconcagua. Federico Campini vedl skupinku horských turistů, jejíž součástí byla také Italka Elena Seninová. Oba zastihla v horách smrt, přestože byly včas zahájeny záchranné akce. Videozáznamy naznačují, že záchranáři zřejmě zanedbali své povinnosti.

Článek

Státní zástupce Luis Correa Llano podrobí výslechu dva policisty, členy záchranného týmu, aby mu vysvětlili, proč Federika Campiniho nedokázali na Aconcague zachránit, přestože videosnímky naznačují, že to bylo v jejich silách.

Další tři dobrovolníci ze záchranného týmu také čelí podezření z "opuštění osoby v nouzi“ nebo ze "zanedbání pomoci“.

Nechali ho v horách umřít, tvrdí rodina

Videozáznam zachycuje tři minuty ze šestihodinové záchranné akce. Pět záchranářů se snaží křičením přimět vyčerpaného horolezce k chůzi. Táhnou ho na laně, přitom jeden ze záchranářů žádá přes vysílačku o odvolání z akce s vysvětlením, že jsou promrzlí.

Campini se pokouší jít, ale nakonec padá do sněhu a ztrácí vědomí. Podle policie ho celý tým opustil kromě jeho vedoucího, policisty Josého Luise Altamirana, který s ním měl zůstat až do Campiniho smrti.

Llano už vyslechl vyjádření lékaře, který tvrdil, že Altamirano a druhý policista Diego D'Angelo utrpěli při akci v horách omrzliny. Pitva nebyla schopná určit dobu úmrtí. Rodina 31letého horolezce však trvá na tom, že jejich příbuzný mohl být zachráněn, ale nechali ho zemřít.

Tři turisté přežili

Žalobce má nyní rozhodnout ve věci smrti Campiniho a Seninové, jestli nebyly zanedbány povinnosti a zda bude třeba zahájit trestní stíhání.

Campini vedl expedici ve výšce asi 400 metrů pod vrcholem, když se výrazně zhoršilo počasí a silná sněhová bouře s nimi smýkla do nebezpečného úseku Polského ledovce. Záchranáři zachytili Campiniho volání o pomoc a podařilo se jim zachránit tři italské turisty. Campiniho tělo bylo nalezeno dvacet dní po záchranných operacích. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám