Hlavní obsah

Americký bulvár přirovnal Obamu k zastřelenému šimpanzovi

STAMFORD

Bulvární list New York Post uveřejnil vtip, který spojuje případ zastřelení agresivního šimpanze s americkým prezidentem Barackem Obamou. Noviny, které patří tiskovému magnátovi Rupertu Murdochovi, se tak ocitly na tenkém ledě, protože připomněly rasistické slovní útoky přirovnávající černochy k opicím.

Článek

"Jak může Post tu karikaturu zveřejnit jako satiru?" ptala se Barbara Ciarová, prezidentka Národní asociace černých novinářů, citovaná agenturou AP. "Porovnávat prvního afroamerického prezidenta k mrtvému šimpanzovi není nic jiného než rasistický žvást."

Senátor Eric Adams kresbu nazval "návratem do minulosti", kdy černoši bývali lynčováni. Významný zastánce občanských práv Al Sharpton uvedl, že dílo je "znepokojivé vzhledem k historickým rasistickým útokům na Afroameričany, kteří bývali často označováni za opice".

Do redakce New York Post po zveřejnění obrázku telefonovaly stovky rozhořčených lidí. Někteří dokonce žádali, aby byl deník uzavřen. Šéfredaktor listu Col Allan si ale za publikováním kresby stál. "Ta karikatura je jasnou parodií aktuálního dění... Obecně zesměšňuje snahy Washingtonu oživit ekonomiku."

Útok šimpanze byl na počátku týdne jednou z nejsledovanějších zpráv v USA.

Útočící opice

Policisty v americkém Stamfordu zaskočilo v pondělí zoufalý telefonát. "Rychle, prosím! Rozerval jí tvář!“ ozýval se ze sluchátka ženský hlas a dodal: "Můj šimpanz vraždí mou přítelkyni!“ "Kdo vraždí vaší přítelkyni?“ nechtěl vlastním uším věřit dispečer tísňové linky. "Můj šimpanz! Trhá ji! Zastřelete ho! Zastřelte!" 

Patnáctiletý šimpanz Travis propadl záchvatu zuřivosti a napadl pětapadesátiletou Charlu Nashovou. Její přítelkyně a majitelka šimpanze Sandra Heroldová v zoufalství před příjezdem policie zahnala svého mazlíčka řeznickým nožem a ranami lopatou.

:. Americká policie zastřelila šimpanzeVideo: Stream.cz

"Díval se na mě s výrazem: Mami, cos to udělala?“ svěřila se už s odstupem od tragické události ve středeční "Today Show“ na stanici NBC Heroldová a dodala: "To co se stalo, bylo strašné. Udělala jsem, co jsem musela udělat, ale stejně ho budu postrádat do konce mého života.“

Majitelce šimpanze hrozí trestní řízení

Její přítelkyně je po útoku šimpanze stále v kritickém stavu s vážnými zraněními v obličeji a na rukou. Policie nyní přezkoumá, zda nezahájí trestní řízení s Heroldovou, která byla za šimpanze zodpovědná a navíc věděla, že může být jiným lidem nebezpečný.

Heroldová se brání, že šimpanzovi podala zklidňující prostředek Xanax. Ten je však podle odborníků pro tak starého šimpanze nevhodný. Navíc má řadu negativních, vedlejších účinků. "Xanax jeho stav jen zhoršil,“ řekl psychiatr Emil Coccaro. Později vyšlo najevo, že Travis trpěl Lymskou nemocí, která má podobné příznaky jako chřipka.

Nashová v pondělí přijela Heroldové pomoci zahnat šimpanze zpátky do domu. Sotva však vystoupila z auta, primát ji napadl. Heroldová utekla do domu zavolat policii a pak se vrátila s nožem. Šimpanz začal vyvádět.

Šimpanz napadl i policisty

Přivolaní policisté se nejprve před zuřícím šimpanzem ukryli v autech, ale poté, co se do nich začal dobývat a otevřel dveře, začali střílet. Těžce zraněné zvíře se stáhlo a po chvíli pošlo.

:. Šimpanz Travis. Zdroj: ČTK/AP

Pro Heroldovou, jejíž dcera se zabila při autonehodě, byl Travis jako syn. I po hrůzném zážitku nedá na šimpanze dopustit. "Je to hrozné, ale já hrozná nejsem a on také nebyl hrozný šimpanz,“ řekla Heroldová.

Travis byl televizní veterán, který vystupoval v reklamách. Uměl jíst ze stolu a upíjet ze sklenky vína, používat záchod , oblékat se i koupat.

Reklama

Výběr článků

Načítám