Hlavní obsah

Delfíni a lachtani hlídají nejdokonalejší americké ponorky

Americké námořnictvo cvičí delfíny a lachtany, aby ohlídali před teroristy nejvyspělejší ponorky ve výzbroji USA, které kotví v zálivu Puget. Vybraná zvířata už prodělala základní výcvik a jedinou překážkou jejich bezproblémového nasazení jsou protesty ochránců zvířat ve státě Washington na západním pobřeží USA, kde záliv leží.

Článek

Námořnictvo zdůrazňuje, že jedině delfíni a lachtani mohou včas odhalit případné vetřelce představované třeba i jediným potápěčem. Velení námořnictva ve státě Washington zatím uvalilo na nasazení delfínů a lachtanů informační embargo.

„Jejich síla je v tom, že jsou jako výkonná, pohyblivá čidla. Můžete plavat kdekoli v zátoce a budeme o vás vědět. Navíc hladce přeplavou jakéhokoli člověka a dobře se doplňují s lachtany, kteří mají dobrý směrový sluch,“ řekl listu Los Angeles Times Steve Hugueley, který s delfíny pracuje na ponorkové základě v jihovýchodní Georgii.

:. Záliv Puget na západním pobřeží USAfoto: Yahoo.com

Delfíni a tuleni mají hlídkovat především v noci ve spolupráci s lidskými patrolami na malých člunech. Pokud zjistí vetřelce, upozorní lidskou patrolu. Ta je vybaví oslepujícím světlem a pošle zpátky k vetřelci.

Lachtani jsou pak vycvičeni, aby ve svých ústech drželi speciální pouta připevněná k lanu. Přiblíží se s ním k plavci a navléknou mu oko na nohu. Vetřelec je zatčen. Námořnictvo odmítá argumenty ochránců, že vody oceánu jsou pro delfíny a lachtany na severozápadě USA příliš studené.

Delfíni jsou běžně cvičeni na Aljašce nebo v Norsku. Námořnictvo navíc sleduje teplotu vody a je připraveno delfíny ochránit, pokud by měla teplota vody příliš klesnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám