Hlavní obsah

USA nebudou chtít, aby spojenci přijali vězně z Guantánama

ŘÍM

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová přišla během pondělní návštěvy Itálie s překvapivým sdělením. Prezident Barack Obama podle ní nepožádá spojence o přijetí zajatců z věznice na Guantánamu, kde USA zadržují podezřelé z terorismu.

Foto: Max Rossi , Reuters

Nancy Pelosiová v Itálii

Článek

Obama vydal krátce po svém lednovém nástupu do funkce nařízení, jímž přikázal uzavřít do roka věznici na Guantánamu. Zatím ale není jasné, jak chce Washington naložit s asi 245 vězni, kteří tam jsou stále drženi.

"Nemyslím, že se dostaneme do situace, kdy bude prezident žádat země o přijetí lidí (z Guantánama), pokud to nebudou země jejich původu," řekla Pelosiová. "A potom bude záležet na úvaze samotné země, zda je (vězně) přijme či nikoli," dodala.

Některé státy EU přitom už zvažovaly, že vězně z rušeného tábora přijmou. Do této skupiny patřilo Portugalsko, Itálie, Španělsko a Francie. Naopak Rakousko, Švédsko, Dánsko či Nizozemsko se k takovému plánu stavěly zdrženlivě. Skeptický byl i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Pelosiová dále prohlásila, že Obama nařídil prověřit každý jednotlivý případ vězňů držených na Guantánamu. "Až to bude dokončeno, rozhodneme se, co dělat s těmito lidmi. Někteří se vrátí do země původu," řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám