Hlavní obsah

Letadlo u Buffala až do pádu ovládal autopilot

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUFFALO

Vyšetřování příčin nehody dopravního letadla, které havarovalo u Buffala, zatím nepřináší uspokojivé vysvětlení. Podle posledních závěrů nejsou za padesát obětí tragédie zodpovědní piloti. Vyšetřovatelé zatím ani nepotvrdili, že by příčinou nehody byly extrémní mrazy.

Článek

Před pádem letadlo kleslo o 245 metrů během pěti vteřin do výšky asi tří set metrů nad zemí. Pasažéři letu 3407 v tu chvíli pocítili dvojnásobný nápor gravitační síly, letadlo se navíc začalo prudce točit.

Záznamy z černé skříňky odkryly, že piloti těsně před ztrátou výšky mluvili o značné námraze na křídlech a na čelním skle. V takovém případě doporučuje Úřad národní dopravní bezpečnosti (NTSB) pilotům vypnout autopilota. Ten však řídil letadlo až do doby krátce před nárazem.

Nebyl důvod vypnout autopilota, tvrdí vyšetřovatelé

Vyšetřovatelé z NTSB přesto překvapivě tvrdí, že se piloti zřejmě chyby nedopustili. „Dosud jsme nedošli k závěru, že by tam byla extrémní námraza, proto se zdá, že všechno bylo v pořádku na to, aby byl autopilot zapojen,“ prohlásil v neděli na tiskové konferenci Steve Chealander z NTSB.

Podle něj i ostatní lety v oblasti zaznamenaly mírné zhoršení počasí, ale nehlásily vážnější problémy.

Letadlo zůstalo do pádu nepoškozené

Po ohledání trosek letadla se také ukázalo, že nedošlo k závažné poruše stroje ve vzduchu. „Letadlo před dopadem nic neztratilo. K zemi šlo neporušené,“ citovala televize CNN z prohlášení Chealandera, podle nějž bude vyšetřování nadále pokračovat.

Letadlo Bombardier Dash 8 Q400 společnosti Colgan Air odstartovalo ve čtvrtek z letiště v Newarku ve státě New Jersey a zřítilo se nad předměstím Buffala ve státě New York nedaleko cílové přistávací rampy letiště Buffalo Niagara International Airport.

Na palubě zahynulo všech 49 osob, 61letý muž zemřel v domě, do kterého letadlo narazilo. V domě byly i jeho žena a dcera, ty ale neštěstí přežily.  

V USA spadlo letadlo na dům. Zdroj: Reuters/Stream

Reklama

Související články

VIDEO: V USA spadlo letadlo na dům, 50 obětí

Dopravní letadlo se 49 lidmi na palubě se zřítilo v noci na pátek na obytný dům u Clarence na předměstí Buffala ve Spojených státech. Podle americké televizní...

Výběr článků

Načítám