Hlavní obsah

VIDEO: V USA spadlo letadlo na dům, 50 obětí

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CLARENCE
Aktualizováno

Dopravní letadlo se 49 lidmi na palubě se zřítilo v noci na pátek na obytný dům u Clarence na předměstí Buffala ve Spojených státech. Podle americké televizní stanice CNN nepřežil nehodu nikdo z letadla, potvrzená je také jedna oběť na zemi. Zatím není jasné, co havárii způsobilo.

Článek

Letoun Bombardier Dash 8 Q400 společnosti Continental Airlines havaroval ve čtvrtek ve 22:10 místního času (04:10 SEČ) zhruba 11 kilometrů od mezinárodního letiště Buffalo Niagara, kam zpožděný stroj směřoval z Newarku. V okamžiku, kdy letoun havaroval, panovalo v oblasti nepříznivé počasí se sněhovými přeháňkami a nízkou viditelností.

Příčiny havárie zatím nejsou známy, ale analýza hlasového záznamu z černé skříňky ukázala, že posádka zaznamenala těsně před pádem znáčné vytváření ledu na oknech a křídlech. To mohlo způsobit ztrátu vztlaku a pád.  

:. Požár po pádu letadla na dům ve městě Clarence poblíž Buffala v USA.foto: ČTK/AP

Na palubě letu 3407 se nacházelo 45 pasažérů a čtyři členové posádky. Agentury původně zmiňovaly 44 cestujících. Letadlo se zřítilo na předměstí Buffala na budovu, která je podle policie těžce poškozená, a okamžitě se vzňalo.

Čtyři lidé, kteří se zrovna nacházeli v místě dopadu stroje, byli zraněni. Po ošetření v nemocnici byli propuštěni. Péči lékařů potřebovali také dva hasiči, kteří se nadýchali kouře.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

"Letělo to nízko, ten zvuk byl podivný, takový nízký a bzučivý," citovala CNN jednoho ze svědků události. "Pak přišel úder a bylo hned jasné, co se stalo. Spolu se sousedy a místními hasiči jsme tam všichni spěchali," dodal. Podle jiného svědka směřovala před dopadem špička letounu dolů.

"Připadalo mi to jako malé zemětřesení," řekl místní obyvatel, který viděl letadlo padat.

Policie evakuovala 12 rodin z okolních domů, oblast uzavřela a zahájila vyšetřování. 

:. Trosky letadla, které se zřítilo na dům v Clarence poblíž amerického Buffala.

foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám