Hlavní obsah

Chávez: chtěli mě svrhnout vojenským pučem

– CARACAS
Novinky, rei

Ve Venezuele se chystalo ke státnímu převratu, který byl včas odvrácen. Alespoň to tvrdí prezident Hugo Chávez, podle něhož jeho svržení plánovali příslušníci Národní gardy ve spojení s někdejšími armádními důstojníky, kteří uprchli do Spojených států. Chávez to prohlásil ve státní televizi.

Foto: Jorge Silva , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„Zatkli jsme vojáky aktivní služby, kteří byli ve spojení s vojáky uprchlými do Spojených států,“ řekl Chávez s tím, že obě strany si vyměňovaly zprávy v rámci tzv. Operace nezávislost. Dvojice kapitánů Národní gardy, kteří měli monitorovat Chávezův pohyb, prý byla zatčena ve středu. Úřady údajně zabavily i množství zbraní.

„Snaží se infiltrovat prezidentský palác Miraflores, zasílají zprávy vojenským oddílům v některých státech, kde vládne opozice,“ dodal na adresu strůjců spiknutí prezident. Má se jednat o důstojníky, kteří stojí za dvěma bombovými útoky v Caracasu.

Ačkoliv Chávez důstojníky nejmenoval, zjevně poukazoval na poručíky Josého Antonia Colinu a Germana Rodolfa Varelu. Oba muži podíl na bombovém útoku proti španělské ambasádě a kolumbijskému konzulátu v únoru 2003 odmítají.

Dvojice patří ke skupině, která v říjnu 2002 půl roku po neúspěšném pokusu o Chávezovo svržení znovu veřejně v Caracasu vyzývala k prezidentově odstranění. Důstojníci později ze země uprchli od USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám