Hlavní obsah

Obamovo nadšení pro Afghánistán brzdí strach z nového Vietnamu

Právo, Jiří Roškot, Washington

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezidentu Baracku Obamovi roste další velký problém. I když se jeho volební slib odejít z Iráku a rázně udeřit na teroristy v Afghánistánu těšil podpoře, mezi jeho demokraty v Kongresu klíčí strach, že eskalace druhé války vžene USA do pasti nového Vietnamu.

Článek

„Předtím, než podpořím víc sil do Afghánistánu, chci vidět strategii zahrnující plán odchodu,“ řekl poslanec Sněmovny Jim McGovern. Nová administrativa se dostává do časového skluzu. Do země už měla být vyslána první posila 14 tisíc vojáků z uvažovaných až 30 tisíc. Šéf Pentagonu Robert Gates to však radši pozdržel, protože nový plán pro Afghánistán bude zrát ještě týdny.

Mezitím už v Kongresu přijde na pořad schválení dalších desítek miliard dolarů na chod operací a zákonodárci chtějí mít jasno. „Složitost v zemi narůstá a my se musíme ptát – jaký je cíl?“ vznesl otázku poslanec John Tierney po své třetí cestě do Afghánistánu.

Binden: Nikdo nemá tolik času, trpělivosti a peněz

Odpovědi nenabídli ani viceprezident Joseph Biden, ani Gates. Biden minulý týden řekl, že v Afghánistánu „jsou ekonomika, bezpečnost a sociální podmínky skličující“ a „proti nám pracují zeměpis, demografie a dějiny“. „Abych byl upřímný, nikdo na světě nemá tolik času, trpělivosti a peněz,“ přiznal v Kongresu.

Z Obamova týmu zatím prosákly jen kusé náznaky, že se spokojí s nějakou formou pevné ústřední vlády, jež nebude nepřátelská USA a nasměruje kapacity na zničení zázemí Tálibánu a al-Kajdá.

Na podrobnosti netrpělivě čekají i spojenci v NATO. David Kilcullen, poradce exšéfky diplomacie Condoleezzy Riceové, byl k zákonodárcům otevřený: „Když pomyslíte, co jsme udělali ve Vietnamu: eskalovali jsme, svrhli jsme vůdce, pokusili se to dát do pořádku – a nesvedli jsme to. Neměli jsme na to.“ Důrazně pak nabádal: „Musíme být mimořádně opatrní, než se upíšeme eskalaci tak, že nebude cesty zpět. Jakmile si totiž přivlastníte problém, je váš,“ shrnul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám