Hlavní obsah

Na Guantánamu zastavili všechny soudy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vojenská soudkyně dohlížející na procesy na Guantánamu ve čtvrtek zrušila obvinění Saúdského Araba podezřelého z organizace útoku na americkou válečnou loď USS Cole v roce 2000. Případ Rahíma Našírího byl posledním procesem s obviněným z válečných zločinů, který doposud na Guantánamu nebyl zastaven.

Článek

Rozhodnutí soudkyně Susan J. Crawfordové je v souladu s exekutivním příkazem Baracka Obamy, který požadoval zastavit všechny dosud nevyřešené procesy na 120 dnů. Čtvrteční verdikt dává Bílému domu čas, aby přezkoumal případy všech 245 podezřelých z terorismu, kteří jsou zadržováni na Guantánamu, a rozhodl se, jestli mají být žalováni ve Spojených státech, nebo předáni do jiných zemí. Prezident Obama rozhodl 22. ledna o tom, že bude věznice na Guantánamu do roka uzavřena.

Při útoku Al-Kajdy na loď USS Cole v jemenském přístavu Aden přišlo v roce 2000 o život 17 amerických námořníků a dalších pět desítek utrpělo zranění. Pozůstalé přijme americký prezident v Bílém domě v pátek odpoledne.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Rahím Našírí zatím zůstane ve vězení a může být znovu obviněn.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama pozastavil soudy na Guantánamu

Nový americký prezident Barack je v úřadu teprve několik hodin, ale už se pustil do práce. Jedním z jeho prvních pokynů bylo nařízení vojenským prokurátorům,...

Obama nařídil zavřít vězení na Guantánamu

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek nařídil do roka uzavřít kontroverzní věznici pro podezřelé z terorismu na americké základně Guantánamo na Kubě....

Výběr článků

Načítám