Hlavní obsah

Kolumbijští rebelové propustili posledního zadržovaného politika

– BOGOTA
Novinky, rei

Kolumbijští levicoví povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) ve čtvrtek propustili dalšího prominentního zajatce. Propuštěného Sigifreda Lopeze zadržovali sedm let. Údajně to byl poslední politik mezi jejich zajatci.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

Sigifredo Lopez

Článek

Lopez byl unesen v dubnu 2002 na shromáždění v Cali. Jedenáct kolegů, kteří se ocitli v zajetí spolu s ním, byli předloni v červnu zastřeleni. Povstalci tvrdili, že zemřeli při přestřelce s vládními silami, podle vlády byli zavražděni.

Rebelové z FARC propustili za posledních deset dní šest lidí. V úterý se ocitl na svobodě bývalý guvernér Alan Jara a v neděli čtveřice policistů a vojáků.

Pozorovatelé spekulují, že se FARC v důsledku vojenských neúspěchů gesty dobré vůle snaží zlepšit svou politickou pozici. Propuštěný Alan Jara však médiím řekl, že povstalci zůstávají silní a neustále se k nim přidávají další mladí lidé. V držení povstalců dál zůstává na sedm stovek lidí.

Povstalecká organizace FARC

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) byly založeny v roce 1964 jako vojenské křídlo Kolumbijské komunistické strany.

V únoru 2002 bylo vyjednávání o míru přerušeno poté, co FARC přepadly letadlo a unesly kolumbijského senátora z jeho paluby.

Organizace má sílu zhruba 9 až 12 000 ozbrojených bojovníků a několika tisíc stoupenců převážně ve venkovských oblastech.

FARC se angažují v obchodu s narkotiky na všech úrovních - pěstování, výroba, distribuce.

Aktivity FARC nejsou omezeny jen na Kolumbii: vydírání a únosy provedly také ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám