Hlavní obsah

VIDEO: Tajemný dobrodinec v New Yorku rozdává lidem dolary

NEW YORK
Aktualizováno

Přímo na Times Square v centru New Yorku si zřídil stánek tajemný dobrodinec, který si říká "Bill zachránce" (Bailout Bill), a každému, kdo vylíčí své finanční problémy, věnuje padesát dolarů, někdy i víc. Podle agentury AFP stojí lidé ve frontě před stánkem v mrazu i pět hodin.

Foto: Profimedia.cz

Newyorčan odchází od Billova stánku s padesátidolarovkou.

Článek

"Chci dát trochu peněz své matce," říká pětadvacetiletý Leon McNeil, který právě dostal svou padesátidolarovku. V prosinci přišel o zaměstnání ve velkém obchodním centru.

"Má matka umírá," říká zase Mario, drobný muž, který se opírá o hůl. Bill se mu rozhodl dát 150 dolarů.

Pětačtyřicetiletý bezdomovec Curtis dostal 50 dolarů a je za ně vděčný. "Budu si za to moci vyprat oblečení a koupit jídlo a cigarety. Pro někoho jako já, kdo nemá nic, je to hodně," říká.

Newyorčan odchází od Billova stánku s padesátidolarovkou.foto: Profimedia

Se stejnou částkou odchází od záchranné přepážky také jistý Curtis, údajně bývalý voják z Iráku. Platí prý 500 dolarů nájem a už mu nezbývá na lékařskou pomoc při depresi, kterou trpí.

Vládá pomáhá podnikům a bankám, Bill pomáhá lidem

Zachránce Bill, který se skrývá za velkými černými brýlemi a tají své pravé jméno, chce podle svého mluvčího Drewa Tybuse rozdat ve čtyřech amerických městech celkem půl miliónu dolarů. Chce prý pomoci přímo konkrétním lidem postiženým současnou finanční a hospodářskou krizí, zatímco vláda pomáhá podnikům a bankám.

Od žadatelů o peníze požaduje jen to, aby vylíčili své problémy asistentovi, který chodí před stánkem s mikrofonem a kamerou.

:. Newyorčané stojí v mraze frontu na dolary i přes pět hodinfoto: Profimedia

Po dvou dnech v New Yorku se záhadný dobrodinec přesune do Washingtonu, Bostonu a Philadelphie.

"Bill nechce prozradit své jméno. Myslí, že je to příliš riskantní. Každý ví, že má peníze, takže, víte, něco se může stát," říká Tybus. Hned také dodává varování pro ty, kdo by se snad chtěli pokusit o nějakou nekalou akci: "Ti chlápci, které vidíte všude kolem i ve stánku, to jsou strážci. A jsou ozbrojení."

Anketa

Stáli byste v mrazu pětihodinovou frontu na padesátidolarovku?
Ano
33,1 %
Ne
66,9 %
Celkem hlasovalo 9395 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám